Шта се дешава са школом која је у Етиопији изграђена новцем Југословена

Смештена у региону познатом као "Рог Африка" Савезна Демократска Република Етиопија је друга држава по броју становника на црном континенту. Највише је младих, али је невоља у томе што нема довољно школа. Једну од школа, која је средином прошлог века изграђена новцем Југословена.

У области Менегеша живи око 30.000 људи. Већина живи од пољопривреде и сточарства. Влада Етиопије покушава да кроз редовно школовање обухвати што више деце и тако унапреди систем опшег образовања у тој земљи.

У Манегеши је школу отворио сам цар Хајле Селасије пре педесет година.

Оно што је занимљиво je да је школа изграђена средствима Југословена који су некада живели у Етиопији.

"Тренутно у школи има 1.023 ученика основног и средњег образовања. У односу на прошлу годину уписали смо 565 ученика више, јер се број становника овде у Маганашију брзо повећава. Следеће године очекујемо да ћемо уписати хиљаду ученика више него ове године", каже директор школе Дереће Тсегаје.

Тешки услови 

Школа данас ради у веома тешким условима. Део зграде који су својим донацијама направили Југословени који су ту живели више није у употреби. Нема мокри чвор, прозоре. У учионицама ђаци седе и по двоје на столици.

Деца из школе кажу да немају воду, ни тоалете а да је у учионицама веома тесно.

Кажу да немају ни столице на којима био седели, да у библиотеци нема књига, а за девојчице је веома важно да имају тоалете и хигијенски материјал који им је веома потребан.

Добродошла свака помоћ

Абе Хунде  је пре 30 година завршио ову основну школу. У њу данас иду и његова деца.

"Школа је јединствени споменик културе. Трудимо се да како-тако ради и скупљамо новац за поправке", каже Хунде.

Захваљујући локалном становништву оспособљен је део школе у коме се настава изводи редовно. Како су нам овде рекли, свака помоћ и подршка нас из Србије је добродошла.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2020, 12:48) - Воронцов [нерегистровани]

Једина Афричка земља која није била европска колонија

Изузетак је само окупација фашистичке Италије 1936.-1941. Од религија највише има хришћана скоро 63%. Међутим земља је много сложена с обзиром да има око 8м народа, од тога су многи малобројни и да се говори 60 језика. На жалост има и етничких нетрпељивости и сукоба мада се о томе много не чује.

(уторак, 18. феб 2020, 10:56) - anonymous [нерегистровани]

Re: Dobra prilika

Mili rode moj!
Sve si super napisao, misao si mi preuzeo (i ako si!) ali te jedno molim ko brata najrođenijeg. Molim te da mi Tita i Jugoslaviju ne spominješ, jer je Srpski rod zbog to dvoje grdno postradao, pa i dan danas strada.
Nego, to je super ideja da se organizuje jedna radna akcija na državnom nivou. Kod nas su plate tako niske da bi država bez po muke mogla da akcijašima isplati makar po pola plate. Osim toga moglo bi da se tamo organizuju neke korisne obuke i prekvalifikacije, dokvalifikacije koje bi i Etiopljani mogli uspešno da prate, pa da svi zajedno - naši i njihovi, krenu u uspešniji rad i život.
Tako bi uz taj polu-dobrovoljni rad bila izgrađena škola, a takođe i unapređene sposobnosti i znanje dobrih ljudi kojibi sve to izveli. A o prijateljstvima - da i ne govorimao. Jeste da su veoma siromašni ali su i veoma plemeniti.
Još bi se o ovome moglo pisati ali da ostavim prostora i drugima.
Hvala na pažnji.

(уторак, 18. феб 2020, 10:27) - Markovljev [нерегистровани]

Dobra prilika

Etiopija je uvek bila dobar prijatelj Tita i Jugoslavije, za malo para Srbija može da preuzme to mesto i da dobijemo još čvršćeg prijatelja u Etiopiji. Uloženi novac u rekonstrukciju ove škole Srbiji bi se višestruko isplatio a siguran sam da bi se našlo dobrovoljaca koji bi tamo otišli i pomogli sa rekonstrukcijom. Pre par dana smo imali reportažu iz Etiopije i sada je prilika, jer oni će brzo i sami imati novac za rekonstrukciju, ali onda više neće biti spomen ploče prijateljstva Jugoslavije (Srbije) i Etiopije.

(уторак, 18. феб 2020, 10:14) - anonymous [нерегистровани]

Ма какав мокри чвор???

Овај да кажем ... објекат ... не може више ни као голубарник да служи!
Еј бре ... где све бацамо паре ... А могли би смо да им направимо ту школу па да на табли пише "Школа Етиопско - Српског Пријатељства".
Знам добро да и код нас многи људи живе у тоталној беди. Али није до тога да се нема пара - него слаба организованост и промишљеност у поступцима.

(уторак, 18. феб 2020, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

Pomoc-na pogresnu stranu

Samo malo razmisljanja. Albanija je priznala Kosovo i radi nam oglavi a Etiopija nije priznala.

(уторак, 18. феб 2020, 08:45) - anonymous [нерегистровани]

Vaske

hahaha slazem se! Oni u etiopij nam makar necu zabiti noz u ledja!

(уторак, 18. феб 2020, 07:12) - anonymous [нерегистровани]

@ Škola

И шта си тиме хтео да кажеш, да треба да се поредимо са земљама трећег света и будемо сретни ако смо мало бољи?

(уторак, 18. феб 2020, 06:50) - anonymous [нерегистровани]

Škola.

A mi se zalimo da nam je tesko....

(уторак, 18. феб 2020, 00:37) - anonymous [нерегистровани]

pomoc

ovde je nasa vlada trebala da ulozi 2 miliona evra a ne u Albaniju