Шест ствари које треба да знате о Џулијану Асанжу

Једни га сматрају највећим борцем за слободу у дигитално доба, други дигиталним терористом и силоватељем. Шта треба да знамо о човеку чије се име се помиње уз сваку причу о опасностима дигиталне комуникације.

ПОРОДИЦА: Родио се као Џулијан Пол Хокинс у јулу 1971. у Аустралији, а презиме је понео по мајци, будући да су му се родитељи разишли пре његовог рођења. Презиме Асанж узео је од очуха, глумца Брета Асанжа, за кога се мајка преудала када је Џулијан имао годину дана и с којим је имала малу позоришну трупу. Његов биолошки отац, антиратни активиста Џон Шиптон, веома је ангажован у борби за ослобађање Асанжа од свих оптужби.

ХАКЕРИСАЊЕ: Интересовао се за компјутере и природне науке, али је често мењао школе. Студирао је програмирање, физику и математику у родном Таунсвилу и Мелбурну, али није дипломирао. Са 16 година (1987) основао је прву хакерску групу, а 1991. откривен је током упада у сервере канадског телеком оператера "Нортел", за шта је осуђен пет година касније на казну од 1.200 аустралијских долара. Добро понашање и компликовано детињство учинили су да казна буде мања од очекиване.

ИНТЕРНЕТ: Током деведесетих био је изузетно активан у програмерском свету у Аустралији, радио је на протоколима за интернет саобраћај који се тек развијао, био је један од оснивача првог интернет провајдера у Аустралији, али је упоредо показао велико интересовање за безбедност корисника и њихове приватности. Већ крајем деведесетих упозоравао је на могућност прислушкивања и снимања дигиталне телефоније из иностранства, пре свега од стране америчке Националне безбедносне агенције (НСА).

ВИКИЛИКС: Основао је Викиликс са групом истомишљеника 2006, а себе је прогласио "главним уредником". Циљ им је био да објављују тајне документе који откривају незаконите радње које државе предузимају пре свега у сфери прислушкивања и контроле грађана. Светску славу сајт је стекао у новембру 2010. после објављивања тајних докумената америчке администрације (Кејблгејт), а испоставило се да их је Викиликс добио преко Челси Менинг (Бредлија Менинга пре промене пола), аналитичара запосленог у америчкој војсци. Због ових открића против Асанжа је у САД покренута кривична истрага, али формално још није подигнута оптужница. 

БЕКСТВО: Асанж је у августу 2010. боравио у Шведској и две жене код којих је преспавао оптужиле су га за силовање. Саслушан је и пуштен јер није било довољно доказа, али је истрага поново покренута неколико месеци касније, заправо одмах после "Кејблгејта". Асанж се тада налазио у Великој Британији, а Шведска је тражила изручење на које он није желео да пристане у страху да би одатле одмах био изручен САД где му је претила озбиљна казна. Када је постало јасно да ће британски суд донети одлуку о изручењу Шведској, Асанж је у јуну 2012. побегао у амбасаду Еквадора у Лондону где је добио политички азил и где је боравио све до априла 2019. када су му нове власти Еквадора укинуле азил и поништиле држављанство које је  у међувремену стекао. Британска полиција га је ухапсила јер је бекством у амбасаду прекршио кауцију коју му је суд одредио. Шведска је сместа обновила истрагу и захтев за изручење, а Асанж је у екстрадиционом притвору. Његови пријатељи тврде да му је због притворских услова здравље нарушено толико да је животно угрожен и захтевају пуштање на слободу.

ДЕЦА: Са 19 година са Терезом Доу добио је сина Данијела који је данас софтверски инжењер. Са Терезом се после развода борио за старатељство над Данијелом и у том периоду је потпуно оседео, природно је смеђокос. Верује се да има још деце са другим женама, али он о томе не говори јавно због њихове безбедности.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. феб 2020, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

Asanz

ovo je sunovrat slobodnog novinarstva,treba svi novinari sveta da ospu paljbu na UK I SAD sve dok ga ne oslobode.ovako dajemo legalnost ljudima koji rade zlo sirom planete.

(понедељак, 24. феб 2020, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Šta treba da znamo o Asanžu

1. Da svaka zemlja sveta treba da ga proglasi za počasnog građanina i predsednika.
2. Da su ga sve zemlje sveta izdale i prepustile upravo onima od kojih je pokušao da nas zaštiti. :(
3. Da je u svetu neuporedivo više idiota koji će bezglavo da vole 1984, nego normalnih. Ej, pa Srbi potpisivali odobrenje da naše banke šalju podatke o nama i našim računima Amerikancima, šta više reći.