Дезир позвао Британију да не изручи Асанжа САД

Представник ОЕБС-a за слободу медија Арлем Дезир позвао је британске власти да не изруче оснивача Викиликса Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама.

Џулијан Асанж се налази у затвору у Лондону где ће сутра бити одржано саслушање на којем би могла бити донета одлука о његовом изручењу из Велике Британије.

САД терете Асанжа по 18 тачака оптужнице због објављивања поверљивих информација. Ако буде осуђен чега га казна до 175 година затвора.

"Нарочито сам забринут због бројних оптужби и несразмерне затворске казне са којима би могао да се суочи ако буде изручен или осуђен", навео је Дезир, саопштио је ОЕБС.

Дезир је рекао да треба узети у обзир интерес јавности за објављивање неколико текстова Викиликса 2010. који је дао важан допринос истраживачком извештавању.

"Од суштинског значаја је да се размотр последице по слободу изражавања и медијске слободе у случају да буде изручен и осуђен. То би могло да има застрашујући утицај на новинарство и слободу штампе", закључио је Дезир.

Џулијан Асанж је ухапшен након седмогодишњег азила у амбасади Еквадора у Лондону.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 23. феб 2020, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Da gospodine Dezir, to

bi zaista bilo pravilno, iako su toj jadnog coveka zlostavljanjem doveli do bolesti, koja sigurno nece moci biti izlecena.