Свет на прекретници у борби против коронавируса

Свет се убрзано приближава прекретници у ширењу коронавируса, кажу експерти, који упозоравају да болест надмашује напоре да се заустави, након што се вирус изненада проширио у Италији и Ирану.

У Италији су већ уведене строге контроле кретања у зараженим општинама, а председник Јужне Кореје прогласио је црвену узбуну због могућности ширења заразе.

Два дана након што је генерални директор Светске здравствене организације рекао да је потребно да међународна заједница предузме корак напред пре него што се потпуно затвори "прозор могућности", стручњаци кажу да ће ситуација ускоро достићи критични праг.

Са готово 78.000 случајева оболевања, који су сада потврђени широм света, Пол Хантер, професор медицине и ауторитет о новој инфекцији коронавирусом, поновио је упозорење СЗО и рекао да време за сузбијање вируса истиче.

"Генерални директор СЗО недавно је говорио о сужавању могућности да се контролише тренутна епидемија", рекао је Хантер. "Прелазна тачка после које више нећемо моћи да спречимо глобалну епидемију је много ближа у последња 24 сата."

Екстремни случајеви ван Кине 

Хантер је рекао да се, иако случајеви опадају у Кини, где је почела епидемија, током викенда дошло до нових "екстремних случајева у другим местима".

Професор Хантер је рекао да је пораст броја случајева у Јужној Кореји досад био без преседана у епидемији.

"Идентификација великог броја случајева у Италији представља велику забринутост за Европу и можемо очекивати да ће бити идентификовано још неколико случајева у наредних неколико дана."

Хантер је такође рекао да би ситуација у Ирану могла имати велике последице за Блиски исток.

"Даљи проблем иранских случајева су шири оружани сукоби у региону", нагласио је Хантер.

У Италији удвостручен број случајева 

Млађи истраживач математичке епидемиологије на Универзитету Окфорд Робин Томпсон наглашава да се број случајева у Италији удвостручио између петка и суботе.

"Ово је важна фаза избијања коронавируса. Брза изолација чак и благих случајева у погођеним подручјима важна је за спречавање значајног преношења са особе на особу у Европи. Од пресудног је значаја поштовање смерница за јавно здравље", истакао је Томпсон.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. феб 2020, 15:43) - Воронцов [нерегистровани]

Забрињавајуће

Колико су људи беспомоћни пред једним вирусом.

(понедељак, 24. феб 2020, 14:35) - anonymous [нерегистровани]

Kad bi

Kad bi pao neki jak mraz,mozda bi ga zaustavio...