Како изгледа живот у карантину на крузеру у Јокохами

Крузер "Дајмонд принцес" у Јапану је и даље највеће жариште коронавируса ван Кине. Захваљујући специјалном репортеру РТС-а Владимиру Банићу завирите у то како изгледа живот у карантину.

Злосутан папир на коме пише Ковид-19 значи да је унутар кабине заражена особа. Претпоставка је да је више десетина инфицираних и даље на крузеру. Међу њима и црногорски држављанин кога у Јапану заступа наша амбасада.

Јапанске надлежне службе урадиле су још један тест, наводи Ненад Глишић, амбасадор Србије у Јапану.

"Још чекамо те резултате. Он се и даље налази на броду у карантину, нешто дуже од очекиваног, јер резултати теста још нису дати", објашњава Глишић.

Тура крузером која је требало да се заврши 4. фебруара никако да се оконча за наших једанаесторо људи. Једно од горих правила карантина је што морају да све време буду два метра удаљени од најближе особе.

"Ја сам врло пријатно изненађен њиховим реакцијама, јер је ово јединствена ситуација. Знате није лако бити у самоћи ни кад је човек у редовној ситуацији, а не кад је све овакво алармантно. Ту је врло важно да су они исказали стабилност у овој ситуацији и могу вам рећи да су веома јаки психички у односу на многе који су са њима у истој ситуацији", истиче Глишић.

Док индекси азијских земаља посрћу, чини се да се бојажљивост није увукла само у економију.

Други је дан прославе рођендана цара Нарухита и нерадни дан у Јапану. Иако тржни центри и угоститељски објекти раде, чини се да су се Јапанци ипак определили да остану код куће. Надамо се да ће се својој кући коначно вратити здрави и наши људи са крузера.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. феб 2020, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Болест и оздрављење

Сит гладног не разуме - тешко је запасти у изолованост, али није за потцењивање чињеница да неко може кад преброди кризу са оптимизмом да планира даље; неко нема неке велике изгледе и то је најгора комбинација.
Не знам да ли ово може да послужи као разбибрига, али разумевање и неки вид емпатије могу да буду обострани.