Ширење ЕУ тек после Лисабонског споразума

Даље ширење Европске уније на балканске земље биће могуће пошто свих 27 чланица буде потписало Лисабонски споразум, изјавио је Танјугу француски министар спољних послова, Бернар Кушнер.

"До даљег ширења ЕУ, на Балкан и друге земље које желе да уђу, доћи ће после потписивања Лисабонског уговора, а не пре", рекао је Кушнер на маргинама свечаности инаугурације "Кризног центра" у Ке д'Орсеју.

"Интересантно је да желимо да уђемо у Европу, а једном кад смо у њој, нисмо задовољни", прокоментарисао је Кушнер, алудирајући на изјаву пољског председника Леха Качињског, који је рекао да неће ставити потпис на Лисабонски споразум зато што је тај документ постао "беспредметан", после одбијања Ираца да га ратификују.

"Не сумњам да је само питање времена када ће потписати, јер је пољски парламент већ ратификовао Лисабонски уговор. Потребно је да потпише, да одлучи, то је његов проблем, не наш", рекао је Кушнер, додајући да је "сигуран да ће (Качински) на крају потписати".

Шеф француске дипломатије је објаснио да је "у сталном контакту са пољским пријатељима".

За Кушнера, ширење ЕУ на 27 земаља 2004. године "није била грешка, већ тешкоћа", која ће бити "превазиђена".

"Ширење на 27-орицу није било добро припремљено, јер је требало објаснити ствари много боље, али то није била грешка", рекао је шеф француске дипломатије.

Француски председник Никола Саркози је на самиту европских земаља у Бриселу 20. јуна изјавио да његова земља жели ширење ЕУ на балканске земље, али да то није могуће без Лисабонског уговора, у коме је предвиђена реформа институција.

Пољска је директно напала француског шефа државе што је условио свако даље ширење ЕУ усвајањем Лисабонског уговора, подсећајући да је Француска првобитно одбила нацрт европског устава на референдуму 2005. године.

Француска има подршку Немачке у ставу да не може бити даљег ширења Уније без потписивања Уговора и реформе институција.

број коментара 0 Пошаљи коментар