Први случајеви коронавируса у Грчкој и Северној Македонији, у Италији заражено шесторо деце

Коронавирус до сада је забележен у 33 земаља у свету. У Европи повећава се број земаља у којима је регистрован. У Хрватској је потврђено да је оболело двоје које је боравило у Италији. Први случајеви у Грчкој и Северној Македонији.

У Европи је најтеже у Италији где је више од 370 особа оболело, док је 12 људи преминуло. Италија је данас затражила међународну подршку за напоре у сузбијању епидемије коронавируса у земљи.

И први случајеви заражене деце у Европи је из Италије. Већина случајева потиче из "жаришта" у округу Лоди који је у карантину због епидемије у северном делу Италије.

Најмлађа је четворогодишња девојчица из Кастиљоне д`Аде, града у Ломбардији која је у средишту епидемије и она се налази у болници у Павији.

Дете је хоспитализовано, и није у тешком стању.

У Хрватској је забележен други случај коронавируса, реч је о брату пацијента који је недавно допутовао из Милана. Хрватски министар здравља Вили Берош каже да се чекају резултати тестирања више особа.

Први случај новог коронавируса потврђен је и у Грчкој. У питању је 38-годишња држављанка Грчке која је допутовала из области на северу Италије, рекао је представник грчког министарства Сотирис Циодрас, пренео је Ројтерс.

Грчка агенција АНА наводи да је случај потврђен у Солуну.

И Северна Македoнија потврдила је први случај заразе у тој земљи.

"Присуство вируса дијагностиковано је код жене која се недавно вратиле из Италије", рекао је тамошњи министар здравља Венко Филипче.

Жена која је затржила помоћ лекара довезла се из Италије комбијем.

Филипче је навео да се и остали путници комбија тестирају на присуство коронавируса.

Због сумње на инфекцију коронавирусом једна школа у Бечу је стављена под привремену блокаду након што се код наставнице те школе појавила сумња да је заражена.

Она је, наиме, недавно боравила на северу Италије и пошто су се код ње појавили симптоме могуће инфекције коронавирусом смештена је у карантин, а полиција је донела одлуку да у карантину буде и школа БГРГ Албертгасе, те до даљег нико не моће да је напусти.

Министарство образовања је саопштило да ће ђаци и наставници бити тестирани и да док не буду познати резултати теста родитељи не могу да дођу по своју децу. 

У болници у Паризу преминуо је 60-годишњи мушкарац, а забележена су и три нова случаја заразе.   

У Немачкој је потврђен 17. случај, пацијент је био позитиван након повратка из Милана. 

Ширење коронавируса у Европи навело је многе власти на необичне мере. Челници швајцарске војске у кантону Тесин, који се граничи са Италијом, наложиле су војсци да не напушта касарне. 

Стотине гостију, смештених у хотелу на шпанском острву Тенерифе, остаће у изолацији 14 дана пошто је код једног госта из Италије потврђен нови коронавирус. 

Ковид-19 који се проширио из Кине у тој земљи однео је више од 2.700 живота и заразио више од 80.000 људи.

Јужна Кореја потврдила 115 нових случајева.   

И Аустралија је увела ванредне мере безбедности. Двадесет троје људи је заражено коронавирусом. У наредне две недеље неће радити школе и отказане су све спортске активности.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 26. феб 2020, 13:53) - Grkinja [нерегистровани]

Vesti iz Grčke

Čitala sam na grčkim medijama da moja sunarodnica koja se razbolela nije tako loše a svi koji su se sreli sa njom otišli u bolnici za karantinu.Ohrabrujuće vesti.Meni je loše ono što su dozvolili da se vrate studenti iz Italije bez pregleda i karantinine.

(среда, 26. феб 2020, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

Sve u svemu - kompletni debakl SZO.

Svetska Zdravstvena Organizacija je trebala da mobiliše na svetskom nivou sve naučne autoritete iz oblasti medicine, genetike i ostalih grana srodnih sa aktuelnom epidemijom i da pokrene urgentno forsirano utvrđivanje uzročnika i njegovih slabih tačaka, kao i načina njegovog širenja i zaštite od toga.
Umesto toga SZO se javno povlači i svu svoju aktivnost svodi na konstataciju da nije više nadležna da proglašava globalne epidemije, već samo opasnost!?
Sramota!!! Sada je tako reći svaka država prepuštena sama sebi da se bori protiv nepoznate pošasti.
Tek će biti problema, jer niti znamo šta je u pitanju, niti kako se prenosi.
Ko preživi - pričaće šta je bilo!