Уницеф: Престаните са ширењем лажних информација о коронавирусу

Организација Уницеф у саопштењу упозорава да су се на друштвеним мрежама, онлајн и штампаним медијима појавиле лажне поруке о заштити од коронавируса које се приписују Уницефу.

У саопштењу Уницефа се наводи да су се појавили савети да избегавање сладоледа и друге хладне хране може да помогне у спречавању настанка болести, што је, како наводе, потпуно неистинито.

"Творцима таквих неистина шаљемо једноставну поруку: ПРЕСТАНИТЕ", наведено је у саопштењу Уницефа.

Додаје се да грађани треба да потраже тачне информације о томе како да заштите себе и своје породице од познатих извора, као што су Светска здравствена организација, Уницеф, државне здравствене институције или здравствени радници.

Из Уницефа моле грађане да не деле информација из непоузданих или непроверених извора.

"Дезинформације за време здравствене кризе могу да изазову панику, страх и стигматизацију, као и да људи остану незаштићени или да буду рањивији на вирус", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да Уницеф "предузима све кораке да обезбеди тачне информације о вирусу у блиској сарадњи са Светском здравственом организацијом и државним здравственим органима, али и са партнерима попут Фејсбука, Инстаграма, Линкедина и ТикТока".