Ослобођена Ингрид Бетанкур

Јелисејска палата је вечерас потврдила ослобађање Ингрид Бетанкур(46), Колумбијке француског порекла, након седам година колико је провела у заточеништву марксистичке гериле у Колумбији.

Услови под којима је ослобођена бивша сенаторка, чије ослобађање је било један од приоритета француског председника Николе Саркозија, још увек нису познати.

Према првим информацијама из Колумбије, које су пренели француски електронски медији, ради се о акцији у којој су учествовали инфилтрирани чланови колумбијске војске.

Син Бетанкурове из првог брака, Лоренцо Делоа, који живи у Француској као и њена ћерка, изјавио је да осећа неописиву радост и да још не може да верује да је његова мајка ослобођена.

У Француској је Бетанкур постала нека врста симбола, а на манифестацијама за њено ослобађање које су редовно одржаване последњих годину дана учествовале су хиљаде Француза.

Бетанкурову су отели представници колумбијске гериле док је била у кампањи као кандидат на председничким изборима пре шест и по година.

Поред Бетанкурове ослобођено је још 14 талаца.

FARK је киднаповао и тројицу Американаца, Томаса Хауса, Кита Стансела и Марка Гонсалвеса у фебруару 2003. када се њихов авион срушио у јужној Колумбији. Они су радили за америчко министарство одбране на сузбијању трговине дрога.

Операција ослобађања талаца у југоисточној провинцији Гуавиаре нанела је веома снажан ударац снагама FARK које су изгубиле три члана свог седмочланог руководства у марту.

број коментара 0 Пошаљи коментар