Ослобођена Ингрид Бетанкур и 14 талаца

Бившег кандидата за председника Колумбије Ингрид Бетанкур, три Американца и једанаест војника и полицајаца, које су колумбијски побуњеници неколико година држали као таоце, ослободила је колумбијска војска.

Бивши кандидат за колумбијског председника Ингрид Бетанкур и још 14 талаца који су годинама били у заточеништву, ослобођени су у акцији колумбијске војске.  

Бетанкур, која има колумбијско и француско држављанство, отета је 2002. године током кампање за председника Колумбије, када је, супротно савету војске, отпутовала у јужну Колумбију где су је на једном сеоском путу зауставили побуњеници.

Амерички држављани Марк Гонсалвеш, Томас Ховс и Кејт Стансел отети су 2003. године када се њихов авион срушио у џунгли.

Побуњеници Револуционарних војних снага Колумбије као таоце држали су и 11 колумбијских војника и полицајаца од којих су неки у заточеништву више од 10 година.

Колумбијски министар одбране Хуан Мануел Сантош рекао је да је акцију ослобађања талаца испланирала специјална служба, па су агенти војне обавештајне службе успели да се убаце међу герилце и убеде главног команданта да би таоце требало хеликоптером пребацити у Алфонсо Кано.

Тим хеликоптером управљала је колумбијска војска, а у акцији су ухапшени један од вођа и двојица побуњеника.

Операција спашавања велики је политички и војни поен за колумбијску Владу и уједно снажан ударац за побуњенике, преносе агенције.

Та група, која већ четрдесет година настоји да сруши Владу у Колумбији, у заточеништву држи још 42 таоца високог ранга.

Бетанкур: Могу да служим Колумбији као председник

Ослобођена Ингрид Бетанкур је у обраћању на француском и шпанском изјавила да је срећна и да и даље осећа да може да служи Колумбији као председник.

"Верујем да је ово знак мира за Колумбију, да можемо пронаћи мир", рекла је Бетанкурова, јецајући док се захваљивала колумбијској војсци у првом јавном обраћању, које је пренео колумбијски радио Каракол.

Бетанкурова је акцију ослобађања описала као савршену и као "чудо".

Рекла је да су таоци били угурани у хеликоптер са лисицама на рукама, али да их је изненадило када су видели да су њихови чувари разоружани, док је хеликоптер полетао.

Описала је да се њено заточеништво окончало када јој је један војни официр рекао: "Ви сте слободни".

Бетанкурова се, такође, захвалила и Француској, а посебно француском председнику Саркозију, његовом претходнику Жаку Шираку и бившем француском премијеру Доминику де Вилпену за подршку током свих година њеног заточеништва.

Супруг Ингрид Бетанкур, Хуан Карлос Леконт, рекао је да се она одлично осећа и да је луцидна, да је мало смршала, али да је изненађен њеним добрим здравственим стањем.

Званичници поздрављају ослобађање 

Колумбијски председник Алваро Урибе поздравио је ослобађање 15 талаца и позвао побуњенике да склопе мир и ослободе остале таоце.

Урибе је назвао "херојима" припаднике војске који су "без проливене капи крви" ослободили Ингрид Бетанкур, троје Американаца и 11 колумбијских војника.

Француски председник Никола Саркози, који се за случај Ингрид Бетанкур заинтересовао и директно апеловао на побуњенике да је пусте, поздравио је ослобађање.

"Даме и господо, од вечерас Ингрид Бетанкур је слободна. Њеним шестогодошњим мукама је крај. Осећа се добро и тренутно се налази у колумбијској војној бази", рекао је Саркози.

И амерички председник Џорџ Буш честитао је колумбисјком председнику на успешној операцији.

Ослобађање талаца поздравили су и генерални секретар УН Бан Ки Мун, Европска Унија, папа Бенедикт Шеснаести као и представници из више европских и латиноамеричких држава.
 

број коментара 0 Пошаљи коментар