Бајден Афроамериканцима: Ако гласате за Трампа, нисте црни

Кандидат са највише шанси да уђе у председничку трку из редова демократа, Џо Бајден, морао је да се извини због своје изјаве о Афроамериканцима у једној радио-емисији: "Ако вам је тешко да се одлучите да ли сте за мене или Трампа, онда ви нисте црни."

Подрша афроамеричке заједнице могла би да буде пресудна за номинацију Џоа Бајдена, због чега је морао да се извини за непромишљену изјаву коју је у петак ујутру дао у радијској емисији "The Breakfast Club".

Водитељ Шарламејн Да Гад покушао је да сазна да ли Бајден разматра да му сенаторка из Минесоте Ејми Клобучар која је белкиња буде потпредседница, истичући да су му "црни гласови спасили политички живот".

Бајден је на то одговорио да разматра много црних жена, али и дао изјаву која је после довела до критика: "Ако вам је проблем да одлучите да ли сте за мене или за Трампа, онда нисте црни."

Бајденова бивша саветница Симон Сандерс је рекла да је он то рекао "у шали".

"Хтео је да појасни да би могао своја достигнућа за заједницу Афроамериканаца да супротстави Трамповим у сваком моменту", рекла је Сандерсова. 

То је потврдио касније и Бајден, рекавши да не узима гласове Афроамериканаца здраво за готово, и да је сваки њихов глас заслужио.