Избори за гувернера Токија, превирања око коронавируса и Олимпијских игара

Кампања за избор шефа градске владе Токија открила забринутост и резерве у вези са одржавањем Олимпијских игара следеће године.

У Јапану се данас одржавају избори за гувернера престонице Токија, функције налик оној коју у другим земљама обављају градоначелници, односно, шефови градских влада.

На изборима за гувернера Токија, велеграда са 14 милиона становника која има економску снагу већу од пуно земаља, учествује је укупно 22 кандидата.

Највећи фаворит за победу је искусна политичарка Јурике Коике (67), која је протекле четири године провела на челу градске владе. Она је пред претходне изборе напустила владајућу Либерално-демократску партију и основала сопствену странку, али и даље одржава везе са ЛДП и, по многим коментаторима, заправо ужива њену прећутну подршку.

Њени највећи ривали су представници опозиционих партија: адвокат Кенђи Уцуномија (73) из Уставне демократске партије, бирократа Таиске Оно (46) из Рестаурационе партије и глумац Таро Јамамото (45) из партије Рева Шинсенгуми.

Корона и олимпијске игре најважнији проблеми Токија

Две највеће тачке сучељавања током кампање биле су однос према епидемији коронавируса и одржавању олимпијаде која је пребачена за јул 2021. године.

Гувернерка Јурико Коике залаже се спровођење мера попут затварања угоститељских објеката, нарочито оних који раде до касно увече, позивања становништва да се уздржи од путовања које није апсолутно неопходно и захтева компанијама да омогуће рад од куће. Она је руководила ванредним стањем уведеним у јапанској престоници у период од 8. априла до 25. маја, када су, уз раније затворене музеје, позоришта и забавне паркове, затваране и робне куће, тржни центри, ланци ресторана и кафића.

Што се тиче Олимпијских игара 2020., чије је одржавање крајем марта одложено на годину дана за лето 2021., Коике је мишљења да оне треба да буду одржане, али у поједностављеном формату како би се умањила опасност од коронавируса - без пропратних догађаја и с мањом посетом на спортским борилиштима.

Њени главни такмаци у борби за позицију шефа токијске владе, међутим, тврде да су рестриктивне мере против епидемије угушиле економију и да не сме доћи до поновног затварања угоститељских и забавних објеката, односно, да евентуално ново затварање мора бити спровођено по јасније дефинисаним, научним критеријумима.

Неки од њих, попут Јамамота, су и за потпуно одрицање од одржавања Олимпијских игара, и због тога што до њиховог почетка вероватно неће бити времена да се у довољној мери спроведе евентуално будуће вакцинисање, и због тога што ће њихово померање неизбежно проузроковати нове трошкове за градски буџет, односно, довести до новог захватања из локалног пореза који долази из џепова грађана.

Други сматрају да Токио треба да преговара са Међународним олимпијским комитетом и спонзорима и издејствује да игре буду одржане 2024. у неокрњеном формату.

Утицај коронавируса на кампању

И док су њени конкуренти током кампање често излазили на улице и држали бројне говоре на раскрсницама и испред железничких станица, како је традиционална пракса у јапанској политици, Коике је своју кампању водила углавном из сопственог дома, периодично објављујући видео клипове, у жељи да покаже да брине за здравље грађана које може бити угрожено приликом масовног окупљања.

Њој је у томе, међутим, пуно помогло то што се месецима свакодневно појављивала на телевизији захваљујући дневним конференцијама за штампу посвећеним проблему коронавируса.

Истраживања јавног мњења листом указују на вероватни тријумф Јурико Коике, која је на прошлим изборима за гувернера Токија 2016. победила освојивши око 45 посто гласова. Она је својим смиреним и чврстим руковођењем градом у протеклим месецима, у условима када је централна влада конкретну форму борбе против вируса углавном препуштала локалним управама, наново стекла поверење грађана.

Наиме, упркос потешкоћама са набавком заштитне опреме и тестирањем грађана на коронавирус и томе што последњу недељу опет свакодневно бележи преко сто случајева дневно, јапанска престоница је, с обзиром на број становника и густину насељености, била релативно успешна у зауздавању епидемије - у ној је у протекла четири месеца званично забележено нешто више од 6.600 оболелих, уз 325 смртних случајева.