Погинуо демонстрант на протестима у Минску, ухапшено најмање 30 особа

Белоруска полиција сукобила се са демонстрантима у Минску друго вече заредом, након што је председник Александар Лукашенко прогласио победу на изборима одржаним у недељу. Један демонстрант је погинуо, а приведено је 30 особа, наводи Ројтерс позивајући се на неименовани извор.

Полиција је саопштила да је један демонстрант погинуо након што је у његовим рукама експлодирала неидентификована експлозивна направа док је покушавао да је баци на полицајце, наводи Ројтерс.

Министарство унутрашњих послова Белорусије потврдило је да је мушкарца погину након сукоба са полицијом која је покушавала да уклони барикаду коју су поставили демонстранти преко авеније Прититски, у западном делу престонице, наводи РТ.

Како се наводи, претходно је специјална антитерористичка јединица постављена у центру Минска. Полиција је у сукобима са демонстрантима употребила гумене метке и шок бомбе.

Белоруска полиција ухапсила је најмање 30 људи током протеста демонстраната, који се други дан заредом окупили у Минску.

Тај извор је рекао за Ројтерс да полиција одвлачи из гомиле демонстарнте, да је употребила палице и да је приведено најмање 30 особа.

Шеф белоруских служби безбедности изјавио је да је осујећен "напад на живот" опозиционе политичарке Светлане Тикануске.

Белоруска полиција употребила је у недељу водене топове, шок бомбе и сузавац против демонстраната који су се окупили недуго пошто су саопштене излазне анкете избора, према којима је председник Александар Лукашенко освојио безмало 80 одсто гласова.

Протести, додуше без сукоба, и у другим градовима Белорусије.

Александар Лукашенко рекао је да су протести организовани у Минску и другим градовима Белорусије оркестрирани телефоном из Пољске, Велике Британије и Чешке.