Лукашенкова противница напустила земљу

Главна ривалка председнику Белорусије Александру Лукашенку на председничким изборима Светлана Тихановска отпутовала је у Литванију, потврдио је министар иностраних послова Литваније Линас Линкевичијус.

Министар иностраних послова Литваније Линас Линкевичијус написао је Твитеру да се Светлана Тихановска налази на сигурном.

"Светлана Тихановска је на сигурном. Она се налази у Литванији", написао је Линкевичијус на Твитеру

Комитет за државне границе Белорусије потврдио је да је кандидаткиња за председницу Белорусије напустила земљу. 

Изборни штаб кандидаткиње опозиције на председничким изборима саопштио је да су белоруске власти приморале Светлану Тихановску да напусти земљу упркос крвавим демонстрацијама против наводне победе и реизбора Александра Лукашенка.

"Власти су је извеле из земље, нија имала избора. Само пет минута пре упада полиције, разговарали смо о наредним потезима и плановима. Будите уверени да није намеравала да напусти земљу", изјавила је сарадница Тихановске, Олга Ковалкова, преноси Ројтерс.

Изборни штаб није успео да ступи у контакт са Светланом Тихановском све до данас. 

Недуго пошто су саопштене излазне анкете избора, према којима је председник Александар Лукашенко освојио безмало 80 одсто гласова демонстранти су изашли на улице и сукобили са полицијом која је употребила водене топове, шок бомбе и сузавац.

Нове демонстрације у знак протеста против резултата председничких избора у Белорусији, организоване су и синоћ друго вече заредом.

Полиција је саопштила да је један демонстрант погинуо након што је у његовим рукама експлодирала неидентификована експлозивна направа док је покушавао да је баци на полицајце.