Лавров за моментално примирје, Алијев за прекид ватре тражи повлачење јерменских трупа

Сукоби у Нагорно-Карабаху ушли су у осми дан. Настављене су жестоке борбе јерменских и азербејџанских снага. Серија експлозија у Степанекарту.

Јерменија демантује напад на Мингачевир у Азербејџану

Власти у Јеревану и непризнате Републике Арцах демантовали су тврдње Азербејџана да су јерменске оружане снаге покренуле вечерас напад на град Мингачевир.

"То је још једна дезинформација Азербејџана", рекла је портпаролка јерменског министарства одбране Шушан Степанјан, наводи Ројтерс.

Претходно је Азербејџан оптужио Јерменију да гађа градове у тој земљи који су изван зоне конфликта, преноси АП.

(Танјуг)

Алијев: Прекид ватре само уз повлачење јерменских трупа

Председник Азербејџана Илхам Алијев поручио је да ће се сложити са прекидом ватре уколико Јерменија обећа да ће повући своје трупе из Нарогно-Kарабаха, преноси Спутњик.

"Наш услов за прекид ватре је да Јерменија предложи привремену агенду о повлачењу трупа из окупираних азербејџанских територија у Нагорно-Kарабаху, која не би била исказана само речима, већ спроведена у делима, (са детаљима) о томе које би територије биле ослобођене којим данима", изјавио је азербејџански председник за Ал Арабију.

Алијев је додао да се Азербејџан слаже да проблем са Јерменијом мора да буде решен путем дијалога, али да за тако нешто мора да постоји основа. Јерменски премијер мора да потврди своје слагање са ранијим споразумима, према којима су територије Нагорно-Kарабаха признате као окупиране азербејџанске територије, рекао је Алијев.

Према председнику Азербејџана, прекид ватре би такође захтевао извињење премијера Јерменије, који је окупиране азербејџанске територије наводно назвао јерменским.

(Танјуг

Лавров: Моментално успоставити примирје

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров позвао је на тренутно успостављање примирја у Нагорно-Карабаху додајући да је Москва спремна да помогне да сe дође до решења преко ОЕБС-а.

Лавров је рекао свом јерменском колеги у да је Русија забринута због пораста броја жртава сукоба у Нагорно-Карабаху.

(Ројтерс

Власти непризнaтог Арцаха поричу пад Џабрајила

"Наводи о наводом освајању Џабрајила су поптуно нетачни и не одговарају истини", рекао је портпарол председника непризнате Републике Арцах Вахрам Погосјан.

Како тврди Погосјан, војска контролише ситуацију на свим правцима, сузбијајући све непријатељске информације.

(1lurer.am/en

Алијев: "Ослобођен" град Џабрајил и неколико села

Председник Азербејџана Илхам Алијев написао је на свом Твитер налогу да су трупе те земље "ослобoдиле град Џабрајил и неколико села у Нагорно-Карабаху".

"Подршка азербејџанској војсци. Карабах је азербејџански", додао је Алијев.

(azdliq.info)

Нагорно-Карабах демантује тврдње Бакуа о рањавању њиховог лидера

Ваграм Погосјан, портпарол председника Нагорно-Карабаха, Арајика Харутијунијана, изјавио је да је тврдња Азербејџана о рањавању Харутијунијана дезинформација.

"То је апсолутна дезинформација. Председник је жив и здрав, у потпуности извршава своје дужности, управо се обратио путем видео-снимка. Разумемо да све председникове здраворазумске одлуке изазивају панику у Азербејџану, али по том питању морамо да их разочарамо", рекао је Погосјан, преноси агенција РИА Новости.

(Танјуг)

Баку тврди да је тешко рањен лидер Нагорно-Карабаха

Помоћник председника Азербејџана Хикмет Хаџијев тврди да је лидер Нагорно-Карабаха, Арајик Харутијунијан, тешко рањен у нападу азербејџанских снага, преноси Тас.

"Током хирушки прецизног напада азербејџанске војске, Арајик Харутијунијан, лидер самопроглашене републике Нагорно-Карабах је тешко рањен", саопштио је Хаџијев.

(Танјуг

Азербејџан: Уништићемо јерменске војне циљеве одакле гађају азербејџанске градове

Азербејџанска војска ће уништити војне циљеве Јерменије која гађа азербејџанске градове, изјавио је сарадник председника Азербејџана Илхама Алијева.

Азербејџан је претходно саопштио да је убијен цивил у граду Ганџа у јерменској ракетној ватри, што је Јерменија негирала.

(Ројтерс

Степанијан: Уништена три азербејџанска авиона

Портпаролка министарства одбране Јерменије саопштила је на Твитеру да су оборена три азербејџанска авиона и уништена два тенка у јужном делу пограничног појаса.

Ангела Меркел за хуманитарно примирје

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјаснила се за хуманитарно примирје у сукобу Јерменије и Азербејџана како би се повређени војници могли избавити са ратишта.

Меркелова је данас, у телефонском разговору са јерменским премијером Николом Пашињаном разговарала о актуелном сукобу, пренела је портпаролка немачке владе Улрике Демер.

Канцеларка је изразила забринутост због сукова и растућег броја жртава.

Подвукла је да све стране треба под хитно да обуставе наоружана дејства и започну преговоре.

Истакла је да с тим у вези подржава изјаву копредседавајућег Минкс групе од 1.октоба.

(Танјуг

Гранатирање цивилних циљева, међусобне оптужбе две стране

Азербејџанска артиљерија гађала је током преподнева цивилне циљеве у граду Степанкерту, престоници Нагорно-Карабаха, саопштио је представник јерменског министарства одбране Артсрун Ховханисијан.

У међувремену из кабинета државног тужиоца Азербејџана издато је саопштење у којем се каже да је јерменска артиљерија бомбардовала азербејџански град Бејлаган, који се налази недалеко од линије фронта и наводи да су у тим нападим два цивила погинула, а два рањена, пенео је ТАС.

У саопштењу се тврди да су још два цивила рањена у области Тетерски, као и да су у досадашњим дејствима јерменске артиљерије страдала укупно 22 цивила, а рањено 74.

(Танјуг

Азербејџан: Ракетирани циљеви на југозападу земље

Министарство одбране Азербејџана саопштило је данас да је јерменска артиљерија из града Степанакерта у Нагорно Карабаху ракетирала два погранична града у Азербејџану - Тертер и Горадиз.

Министарство одбране у Бакуу саопштило је да азербејџанска армија узвраћа на јутрошње ракетне нападе јерменске артиљерије, известио је ТАС.

(Танјуг

Серија експлозија у Степанекарту

У центру Степанакерта, престонице Нагорно-Карабаха, одјекнула је серија јаких експлозија, јавља репортер РИА Новости.

Како се наводи, након сваке детонације могао се чути карактеристичан звук рушења.
Још није познато шта је погодјено, додаје агенција.

(Танјуг

Настављају се жестоке борбе

Репортер РТС-а који се налази у Нагорно-Карабаху јавља да се жестоке борбе настављају.

Са времена на време се могу чути сирене које означавају ваздушну опасност. То се обично односи на артиљеријску ватру или беспилотне летелице од којих је велики број Јермена, што војника, што цивила настрадао последњих осам дана. 

Портпаролка министарства одбране објавила је на Твитеру да Јерменија креће у снажну офанзиву и креће да поврати неке територије које је Азербејџан јуче објавио да је освојио. 

Од јутрос је почело поново тешко гранатирање Степанакерта и претпоставља се да има цивилних жртва.

У болницу су јуче на сваких двадесетак минута, пола сата довожени нови рањеници, и војници и цивили.

Француски председник Макрон разговарао је с премијером Јерменије и председником Азербејџана како би се покренули преговори. Јерменија обећава сарадњу с Русијом, Француском и Сједињеним државама. 

Током јучерашњег дана су вођене најжешће борбе од почетка сукоба. Гранатирани су положаји и јерменске и азербејџанске војске. Пријављено је доста цивилних жртава. 

У Степанекарту је претходних дана био потпуни мрак, јер грађани искључују светло како би омели противника при циљању.

Извештач РТС-а јавио је да су у суботу путем из Степанaкерта ка Јеревану долазиле избеглице. Највише их је у месту Горис, на самој граници Јерменије и спорне области Нагорно-Карабах.