Читај ми!

Нагорно-Карабах – наставак борби и међусобне оптужбе упркос договору о примирју

Иако је у Москви постигнут договор о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху, борбе су настављене, а обе зараћене стране оптужују ону другу за непоштовање договора о примирју.

Јереван: Степанакерт поново нападнут; Баку: Јерменске снаге гађале Тертер

Јерменија и Азербејџан поново су разменили оптужбе за кршење договореног прекида ватре из хуманитарних разлога у Нагорно-Kарабаху.

Јереван тврди да је Баку извео ракетни напад на неколико насељених области у Нагорно -Kарабаху, међу којима је и престоница непризнатог Арцаха, Степанaкерт.

Са друге стране, министарство одбране Азербејџана објавило је да су јерменске снаге гађале град Тертер у Нагорно-Kарабаху и тако прекршиле прекид ватре.

(Танјуг

Минска група поздравља споразум о прекиду ватре и позива стране да изврше обавезе

Копредседавајући Минске групе поздравили су заједничко саопштење азербејџанског, јерменског и руског министра спољних послова о хуманитарном прекиду ватре у Нагорно-Карабаху и позвали стране да у потпуности изврше своје обавезе, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Копредседавајући Минске групе и лични представник председавајућег Анџеј Каспжик су у интензивним преговорима са Међународним комитетом Црвеног крста о модалитетима и логистици повратка посмртних остатака и заробљеника у што је могуће краћем року.

Позвали су зараћене стране да хитно пруже све неопходне безбедносне и логистичке гаранције.

"Копредседавајући остају активно ангажовани са странама у сукобу, како би олакшали њихове напоре о постизању договора о конкретним параметрима прекида ватре и закључили интензивне суштинске преговоре ради постизања решења на основу договорених принципа и формата", наведено је саопштењу ОЕБС-а.

Минска група је мултилатерална група у оквиру Организације за европску безбедност и сарадњу основана 1992. године у намери да подстакне мирно и обострано договорено постизање решења у сукобу Јерменије и Азербејџана око региона Нагорно-Карабах.

(Танјуг) 

Алијев: Решење сукоба када Јерменија буде поштовала прекид ватре

Фаза политичког решавања сукоба у Нагорно-Карабаху почеће онда када Јерменија остане посвећена прекиду ватре и буде га поштовала, изјавио је азербејџански председник Илхам Алијев.

У спорном региону јутрос је на снагу ступио прекид ватре, у складу са договором постигнутим на јучерашњем састанку у Москви, али обе стране оптужују једна другу да не поштују договор. 

(Танјуг)

Илхам Алијев (Фото: EPA-EFE)

"Баку прекид ватре користи за прикривање војне акције"

Министарство спољних послова непризнатог региона Нагорно-Карабах оптужило је Азербејџан да преговоре о прекиду ватре користи за прикривање спремне војне акције, док су обе стране размениле оптужбе о кршењу примирја.

У саопштењу министарства се наводи да је једини начин за постизање стварног мира да међународна заједница енклаву призна за независну републику, преноси агенција Ројтерс.

"Посебно је значајно да је трио који чине Азербејџана, Турска и међународни терористи започео нападе одмах након што је снагама Републике Арцах, на основу споразума, наређено да прекину ватру, наведено је у саопштењу. 

Баку: Прекид ватре само док траје размена посмртних остатака

Азербејџански министар спољних послова Џејхум Бајрамов је рекао је да ће договорени прекид ватре у Нагорно-Карабаху трајати само онолико колико Црвеном крсту буде потребно да договори размену посмртних остатака жртава.

Говорећи на конференцији за новинаре у Бакуу, Бајрамов се пожалио да непромењени статус на терену у Нагорно-Карабаху није ишао у прилог његовој земљи и да се Азербејџан надао и очекивао да ће остварити контролу над више делова територије током времена.

Азербејџански министар спољних послова је такође оптужио Француску да није била неутрална када је реч о посредовању у преговорима око Нагорно-Карабаха.

"Француска је прекршила принцип неутралности, док азербејџанска страна није приметила таква кршења од стране Русије", рекао је Бајрамов.

Бајрамов је написао на Твитеру да је Јерменија данас наставила нападе на азербејџанске положаје, што је у супротности са споразумом који је постогнут у Москви. 

(Танјуг)

Хасан Рохани подржао посредовање Русије у конфликту Јерменије и Азербејџана

Током телефонског разговора са руским председником Владимиром Путином, ирански председник Хасан Рохани подржао је посредовање Русије у конфликту Јерменије и Азербејџана у Нагорно Карабаху.

Председник Рохани је изразио подршку хуманитарном споразуму о прекиду ватре који је постигнут рано јутрос након састанка шефова дипломатије Јерменије, Азербејџана и Русије у Москви.

Два лидера разменила су гледишта о Иранском нуклеарном споразуму, као и о руској вакцини против корона вируса. Обострано је потврђен значај Иранског нуклеарног споразума за међународну безбедност.

(Танјуг)

Тас: Сирене за ваздушни напад у Степанакерту

У главном граду Нагорно-Карабаха Степанакерту чују се сирене за ваздушни напад, иако је на снагу ступио споразум о прекиду ватре који су у Москви постигли министри спољних полсова Азербејџана и Јерменије, јавља Тас.

Сирене су се чуле целог јутра са повременим прекидима, па агенција наводи да је могуће да изнад града лете извиђачки дронови.

(Танјуг) 

Војсци Нагорно-Карабаха стигло наређење о прекиду ватре

Јединице војске самопроглашене републике Нагорно-Карабах добиле су наређење да обуставе ватрена дејства након споразума који су у Москви постигли министри спољних полсова Азербејџана и Јерменије, објавила је представница јерменског министарства спољних послова Шушана Степањан на свом Фејсбук налогу, преноси Тас.

(Танјуг)

Баку оптужио Јерменију за ракетне нападе на Хадрут

Министарство одбране Азербејџана оптужило је јерменске оружане снаге за ракетирање града Хадрута у области Нагорно-Карабаха и најавило узвратне нападе.

Председник Азербејџана Илхам Алијев саопштио је прошле недеље да су азербејџанске снаге заузеле Хадрут и још осам насеља у Нагорно-Карабаху, подсећа Тас.

(Танјуг)

Ваздушна опасност у Степанакерту

У главном граду Нагорно-Карабаха, Степанакерту, јутрос су укључене сирене за ваздушну опасност, јавио је дописник агенције РИА новости.

(Танјуг)

Министри спољних послова Јерменије и Азербејџана постигли су у Москви договор о прекиду ватре, током којег ће зараћене стране разменити заробљенике и тела погинулих, објавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Иако је постигнут договор о прекиду ватре, који ступа на снагу данас у подне, Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су у тој јерменског енклави целу ноћ вођене интензивне борбе.

"Од поподнева 9. октобра до јутра 10. октобра, борбена дејства различитог интензитета настављена су дуж целе линије фронта, a непријатељу су нанети удари", каже се у саопштењу. 

Такође, у главном граду самопроглашене Републике Нагорно-Карабах јутрос су укључене сирене за ваздушну опасност, јавио је дописник агенције РИА новости.

Око 500 људи је погинуло и хиљаде су расељене у сукобима у Нагорно-Карабаху који су избили 27. септембра.