Читај ми!

Примирје у Нагорно-Карабаху прекршено новим нападима, међусобне оптужбе Јеревана и Бакуа

Упркос постигнутом примирју у Москви, настављене су борбе Јерменије и Азербејџана у региону Нагорно-Карабах уз међусобне оптужбе две земље за кршење постигнутог договора.

Меркел: Примирје мора да се поштује

Немачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је са јерменским премијером Николом Пашињаном и поздрављајући договор о хуманитарном примирју, подвукла да све стране треба да га се придржавају.

"Оружани сукоби морају одмах стати и суштински преговори у оквиру Минск групе буду успостављени", била је порука немачке канцеларке у разговору са Пашињаном у вези са конфликтом Јерменије и Азербејџана око Нагорно-Kарабаха.

Мисија Црвеног крста не може да почне због кршења прекида ватре

Мисија Међународног комитета Црвеног крста у Нагорно-Kарабаху не може да почне док обе стране у сукобу крше прекид ватре, изјавила је представница канцеларије Црвеног Kрста у Нагорно-Kарабаху Етери Мусаељан.

Kако бисмо почели да радимо, потребно је да сачекамо прекид ватре, рекла је Мусаељан.

На обе стране линије конфликта медији константно пријављују да је гранатирање у току и да има жртава, а да би мисија Црвеног крста могла да почне, потребно је да дође до потпуног прекида ватре и да буде гарантована безбедност за наше особље, истакла је Мусаељан.

Примирје између Јерменије и Азербејџана које је договорено у Москви након дугих преговора требало је да заустави борбе и омогући снагама Нагорно-Карабаха и војске Азербејџана да размени заробљенике и тела преминулих током сукоба.

Министарство одбране Јерменије оптужило је Азербејџан за бомбардовање насеља у Јерменији, док су снаге региона Нагорно-Карабах навеле да је војска Азербејџана покренуле нови напад пет минута након договореног примирја и да су у том нападу погинула два цивила, пренео је Ројтерс.

Јереван тврди да је Баку извео ракетни напад на неколико насељених области у Нагорно-Kарабаху, међу којима је и престоница непризнатог Арцаха, Степанaкерт.

С друге стране, министарство одбране Азербејџана објавило је да су јерменске снаге гађале град Тертер у Нагорно-Kарабаху и тако прекршиле прекид ватре.

Власти Азербејџана су саопштиле да су непријатељске снаге у Нагорно-Карабаху бомбардовале територију Азербејџана и да је један цивил погинуо.

Помоћник председника Азербејџана Хикмет Гаџијев рекао је да је у нападу на град Ганџу на западу Азербејџана погинуло најмање седам људи, а 33 особе су рањене.

Канцеларија државног тужилаштва Азербејџана саопштила је да је једна ракета погодила стамбену зграду у Ганџи, другом по величини азербејџанском граду, наводећи да је у том нападу погинуло пет, а рањено 28 људи, пренео је Тас.

Јучерашњи сусрет у Москви био је први дипломатски контакт Азербејџана и Јерменије откако је отпочео сукоб у Нагорно-Карабаху 27. септембра.

Процењује се да је више од 500 људи током сукоба изгубило живот, а да се више хиљада људи раселило од почетка сукоба.