Читај ми!

Примирје у Нагорно-Карабаху у сенци међусобних оптужби за кршење договора

Баку и Јереван договорили су примирје у рату око Нагорно-Карабаха, које данас ступа на снагу. Две стране се, међутим, поново оптужују за непоштовање договора.

Министарство спољних послова Азербејџана саопштило је да је јерменска страна прекршила договор.

"Грубо кршење споразума о прекиду ватре од стране Јерменије. Град Тартар и околна села су под нападом артиљерије јерменских оружаних снага, почев од 8.05, 26. октобра", навело је Министарство одбране Азербејџана на Твитеру.

Министарство одбране Нагорно-Карабаха рекло је да су то дезинформације и да су азербејџанске снаге покренуле ракетни напад на јерменске војне положаје на североисточној линији фронта.

Портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан навела је да је након постизања споразума у САД о хуманитарном прекиду ватре, који је требало да ступи на снагу 26. октобра у 8.00, азербејџанскo Министарство одбране "пожурило да оптужи јерменску страну за кршење прекида ватре пре него што је званично ступио на снагу", и да је азербејџанска страна потом обрисала пост. 

Хуманитарно примирје требало би да ступи на снагу данас, наводи се у заједничком саопштењу Стејт департмента и влада Азербејџана и Јерменије, преноси Ројтерс. 

Прво примирје договорено 9. августа, пропало је, практично, и пре него што је почело.

И други прекид ватре, договорен 17. октобра, прекршен је упркос апелу Савета безбедности УН зараћеним странама да поштују примирје.