Читај ми!

Путин: Статус Нагорно-Карбаха биће одређен у будућности

Руски председник Владимир Путин изјавио је да ће статус Нагорно-Карабаха бити одређен у будућности, а да за сада остаје статус кво. У међувремену, турски посланици одобрили су слање мировне мисије у Азербејџан.

"Коначни статус Карабаха није решен. Договорили смо се да ћемо задржати постојећи статус кво, а шта ће даље бити, то треба да реше будући лидери, учесници у том процесу", рекао је шеф руске државе одговарајући на питања медија о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Према мишљењу Путина, ако се створе услови за нормалан живот, за обнављање односа између Јерменије и Азербејџана, између људи, посебно у зони сукоба, то ће створити услове за одређивање статуса Нагорно-Карабаха, преноси агенција Тас.

Председник Русије је указао да је непризнавање Карабаха као независне државе без сумње био фактор који је значајно утицао на ток догађаја у региону.

Путин је подсетио да ни Јерменија није признавала Карабах.

У међувремену, посланици у Турској изгласали су једногодишњи мандат који ће влади омогућити да пошаље мировне трупе у Азербејџан, где ће надгледати поштовање споразума о прекиду ватре око Нагорно-Карабаха из заједничког руско-турског центра.

Влада ће одредити колико ће трупа бити послато, а тај број још увек није познат.

Мандатом који је изгласала Скупштина продужено је војно ангажовање Турске од Блиског истока до Африке.

Министри одбране Русије и Турске потписали су прошле недеље меморандум о формирању заједничког центра за надзор у Азербејџану, а технички детаљи мисије се још разрађују.

Русија ће послати 2.000 мировних трупа које ће током пет година надгледати поштовање споразума о прекиду ватре око Нагорно-Карабаха.