Читај ми!

Ракетни напад на "зелену зону" Багдада, тресла се америчка амбасада, једно дете погинуло

Четири ракете из „каћуше" пале су у уторак унутар такозване "зелене зоне" у Багдаду, где се налази и америчка амбасада, за коју званичници тврде да је и била мета напада.

Сирене за узбуну су се чуле из амбасаде која се налази у такозваној "зеленој зони", подручју које се службено зове Међународна зона Багдада, а у којем се налазе владине зграде и представништва страних мисија.

Војни извори тврде да је из источних делова главног града испаљено укупно седам ракета, а да су три које су пале ван "зелене зоне" усмртиле једно дете и раниле још пет особа.

Видео-снимци које је објавила војска приказују ракетни бацач фиксиран на задњој страни малог камиона који је запаљен, а из којег су ракете највероватније испаљене.

Два дипломатска извора су зачула и противракетни систем постављен за одбрану америчке амбасаде. Један од њих истиче да је експлозија потресла зграду.

Американци оптужују проиранску милицију

Амерички званичници оптужују проиранску милицију за редовне ракетне нападе на америчке објекте у Ираку. Ниједна позната проиранска групација није преузела одговорност за напад.

Низ проиранских групау Ираку је саопштио у октобру да ће обуставити ракетне нападе на америчке снаге под условом да ирачка влада представи план повлачења америчких трупа.

Представник Катаиб Хезболаха, једне од најмоћнијих проиранских милицијских група у Ираку, је тада рекао да групе не постављају никакав прецизан рок, али да ће америчке трупе које инсистирају на останку проузроковати много жешће нападе.

Најава о заустављању ракетних напада објављена је након што је Вашингтон, који полако повлачи својих 5.000 војника из Ирака, запретио да ће затворити своју амбасаду ако ирачка влада не заузда милиције повезане са Ираном.

Најновији напад би могао бити знак да су проиранске милиције одлучиле да наставе нападе на америчке базе и притисак на ирачку владу, пише Ројтерс.