Читај ми!

САД укинуле забрану летова авиона "боинг 737 макс"

Компанија "Боинг" је добила дозволу америчке Савезне управе за ваздухопловство (ФАА) да њен авион "макс 737" поново може да лети, после скоро две године откако је приземљен широм света због две фаталне несреће у којима је животе изгубило више стотина путника.

Шеф ФАА Стив Диксон потписао је наредбу о укидању забране летова јутрос по источноамеричком времену, при чему је агенција објавила директиву у којој су детаљно наведене захтеване промене у погледу надоградње софтвера и обуке пилота које "Боинг" мора да испуни како би наставио комерцијалне летове, јавља Ројтерс.

Авион "боинг 737 макс" био је приземљен 20 месеци, најдуже у историји комерцијалног ваздухопловства, након два пада 2018. и 2019. године у Индонезији и Етиопији у року од само пет месеци, у којима је погинуло 346 људи.

Те несреће покренуле су опсежне истраге о узроцима пада авиона, нарушивши америчко лидерство у глобалном ваздухопловству и коштале су "Боинг" око 20 милијарди долара.

Ваздухопловне власти у земљама Европе, Бразилу и Кини такође морају да дају одобрења њиховим авио-компанијама за комерцијалне летове авиона "боинг 737 макс" након спровођења њихове независне контроле о безбедности тог ваздухоплова.