Читај ми!

Ухапшен председник владе Калабрије, оптужен да је сарађивао са мафијом

Председник регионалне владе Калабрије Доменико Талини, члан странке десног центра "Форца Италија", ухапшен је под оптужбом да је сарађивао са криминалном организацијом Ндрангета, преносе сви италијански медији на насловним странама.

Сада већ бивши председник регионалне владе је, како пишу медији, помогао локалном огранку Ндрангете да оснује предузеће за дистрибуцију на велико медицинског материјала, које је имало 20 продајних места у регији Калабрија, Пуља и Емилија-Ромања.

За узврат, пишу новине, Ндрангета је политичару помогла на локалним изборима 2014. године и у јануару ове године, када је, захваљујући подршци мафијашких партнера, Талиани изабран за председника регионалне владе.

Председник парламентарне комисије за борбу против мафије Никола Мора подсетио је на свом Фејсбук профилу да је у јануару тврдио да је "Талини неподобан за функцију због сумње да је повезан са мафијом".

Поред Доменика Талианија ухапшено је јос 18 особа.

Овај случај је тек најновија епизода у настојањима италијанске владе да уведе ред у здравствени систем регије Калабрија који је већ 10 година под принудном управом, а пандемија ковида-19 је само још више истакла катастрофалну неспособност система да одговори својој намени.