Читај ми!

"Гугл" прети Аустралији искључивањем због захтева да новинарима плати део прихода од огласа

Компанија "Гугл" је запретила да ће повући свој интернет претраживач из Аустралије због покушаја државе да технолошком гиганту наметне обавезу дељења зараде са медијским кућама које на својим порталима објављују вести.

Аустралија је прва земља на свету која покушава да уведе прописе који ће приморати Гугл, Фејсбук и остале велике технолошке компаније да медијима плаћају за коришћење њиховог садржаја.

Америчка компанија је узвратила ударац, уз претњу да ће обуставити рад својих сервиса у Аустралији.

Ипак, премијер Аустралије Скот Морисон је истакао да законодавци неће посустати пред таквим претњама.

Иако је Аустралија далеко од највећег тржишта за Гугл, предложена регулатива може послужити као глобални тест за проналажење начина на који владе могу да ограниче велике технолошке компаније.

Нови пропис би приморао Гугл на посредоване преговоре са медијским кућама о вредности њиховог садржаја, осим ако договор о коришћењу није унапред постигнут.

"Аустралија одређује шта сме у Аустралији"

Извршна директорка Гугла у Аустралији Мел Силва је у петак на саслушању у Сенату рекла да је предложена регулатива "неизводљива".

"Ако овај предлог заиста постане закон, не бисмо имали другог избора осим да у Аустралији онемогућимо претраживање преко Гугла", истакла је Силва.

Аустралијски законодавци су оптужили Гугл за уцену и претње због спровођења реформе.

"Тако ће бити широм света. Хоћете ли се повући са свих тржишта?", упитао је сенатор Рекс Патрик.

Премијер Скот Морисон је нагласио да влада остаје посвећена циљу да се закон ове године усвоји у Парламенту.

"Да будем потпуно јасан – Аустралија одређује правила о томе шта сме да се ради у Аустралији. То је посао нашег парламента", јасан је био Морисон.

Гугл је апсолутно доминантан интернет претраживач у Аустралији и има веома малу конкуренцију на тржишту.

Како су међу корисницима технолошких платформи и људи који их користе да дођу до вести, влада сматра да су оне дужне да медијским кућама чији садржај деле или га користе у резултатима претраге плате фер накнаду.

Потрага вести чини 12,5 одсто свега што се у Аустралији претражује на Гуглу.

"Није компатибилно са слободним протоком информација" 

Извршна директорка Гугла у Аустралији Мел Силва је рекла да би закон који би приморао Гугл да плати за оно што избацује као резултате претраге био велики преседан за компанију и читаву дигиталну економију.

"То није компатибилно са слободним дељењем информација на интернету и начином на који он функционише", сматра Силва.

Прошле недеље, Гугл је избацио медијске портале из резултата претраге за једна одсто локалних корисника како би тестирао вредност таквих сервиса у Аустралији.

"Не видимо начин на који бисмо, уз финансијске и оперативне ризике, могли да наставимо да нудимо услуге у Аустралији", нагласила је Силва.

Фејсбук је још прошле године запретио да ће корисницима у Аустралији онемогућити да на мрежи деле вести ако закон буде усвојен, уз напомену да компанија скоро и нема економске користи од објављивања медијских садржаја.

Технолошке компаније тврде да медијске куће већ имају користи од платформи које публику воде до њихових портала јер им тако расте број посета, а њихове вести се брже шире интернетом.