Читај ми!

Бурно у грузијском парламенту – посланици се потукли за време расправе о спорном закону

Посланици грузијског парламента су се потукли за време дебате о новом закону који се бави "страним агентима", за који критичари наводе да је написан по узору на руски закон.

На видео-снимку из скупштинске сале у Тбилисију види се кратка али насилна туча посланика након што је председавајући скупштинског одбора за правна питања хтео да изрекне казну лидеру опозиционог Уједињеног националног покрета, која се противи доношењу закона, пренео је Ројтерс.

Владајућа коалиција Грузијски сан је прошлог месеца најавила да ће подржати предлог закона, који тек треба да прође и друге фазе како би био проглашен.

Уколико буде усвојен, законом ће од организација чији је буџет сачињен од новца из иностранства више од 20 одсто бити тражено да се региструју као "страни агенти" и биће подвргнути надзору министарства правде, а у супротном ће им бити изречене новчане казне.

Критичари предлог закона пореде са руским законом из 2012. године, који се од тада ширио и користио за, према Ројтерсу, обрачун са руским цивилним друштвом и независним медијима.

"Руско законодавство које се сада предлаже у парламенту противно је националним интересима Грузије, против наших европских аспирација. Цела међународна заједница и грузијска заједница су сагласне око ове теме", рекао је активиста за грађанска права и опозициони политичар Иракли Павленишвили.

Грузијска председница Саломе Зурабишвили рекла је да ће ставити вето на закон, за који је рекла да ће угрозити наде Грузије да се придружи Европској унији и НАТО-у.

Ипак, парламент може да изгласа закон упркос вету председнице. 

Прошлог месеца, више од 60 организација цивилног друштва и медија у Грузији саопштило је да се неће придржавати закона ако буде усвојен.