Читај ми!

Пјонгјанг: Сваки потез који би довео до обарања наших ракета схватићемо као објаву рата

Северна Кореја је саопштила да ће сваки потез који би водио до обарања ракета које тестирају схватити као објаву рата и окривила је САД и Јужну Кореју да заједничким војним вежбама подижу тензије, преноси севернокорејска државна телевизија.

Ким Јо Јонг, сестра лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна, у саопштењу је упозорила да ће Пјонгјанг акције америчке војске упућене према стратешком оружју Северне Кореје видети као "објаву рата", пренео је Ројтерс.

Наговестила је да би Пјонгјанг могао да испали још ракета у Пацифик.

САД и њихови савезници никад нису обарали севернокорејске балистичке ракете, које је Савет безбедности УН забранио.

"Пацифички океан не припада америчком доминијуму или Јапану", поручила је Ким Јо Јонг.

У одвојеном саопштењу Министарства спољних послова Северне Кореје, Пјонгјанг је оптужио САД за отежавање ситуације заједничким војним вежбама са бомбардером Б-52 и планирањем додатних вежби на терену са Јужном Корејом.

Јужнокорејско министарство за уједињење, које је задужено за односе са Северном Корејом, саопштило је у одговору да је "безобзиран нуклеарни и ракетни развој" Пјонгјанга кривац за погоршање ситуације.

САД и Јужна Кореја ће следеће недеље започети десетодневне војне вежбе под називом "Штит слободе", а раније данас су авиони две земље вежбали брзо узлетање у случају оштећења аеродрома.

У Јужној Кореји се налази 28.500 америчких војника, као последица Корејског рата, вођеног од 1950. до 1953. године, који је завршен примирјем, тако да су Северна и Јужна Кореја, технички, и даље у рату.