Читај ми!

Штрајкови широм Француске – стали возови, блокиране рафинерије, електране и школе

Већина возова у Француској данас је заустављена, рафинерије нафте су блокиране, а производња електричне енергије смањена, након што су синдикати организовали штрајкове широм земље против намере председника Емануела Макрона да спроведе пензиону реформу.

Медији извештавају о ученицима који блокирају школе, док је БФМ ТВ приказала снимак радника који остављају аутомобиле поред пута у близини Амијена у северној Француској, док други блокирају приступ индустријској зони, преноси Ројтерс.

Истраживања јавног мњења већ недељама показују да већина бирача не подржава Макронову реформу која, између осталих мера, подиже старосну границу за пензију за две године на 64, али влада не намерава да одустане и тврди да је она од суштинског значаја за очување пензионог система.

"Могу да разумем да мало људи жели да ради још две године, али је то неопходно да се обезбеди одрживост система", саопштила је премијерка Елизабет Борн за ТВ Франс 5.

Синдикати су саопштили да ће појачати притисак, како би покушали тиме да убеде посланике да не гласају за реформе, додајући да би штрајкови, посебно у рафинеријама нафте и на железници, могли да буду продужени на неколико дана.

Представник синдиката ЦГТ-а у компанији "Тотал енержи", рекао је Ројтерсу да је предвиђено да штрајк у рафинерији Гонфревил у Нормандији траје до четвртка, а да у рафинерији Донж у западној Француској он буде до петка.

Рафинерија Гонфревил је потпуно блокирана.

Представник ЦГТ-а у компанији "Есо" саопштио је да је око 50 одсто запослених у првој смени у штрајку у рафинерији Порт Жером, док је 90 одсто у штрајку у Фосу, и да то утиче на прераду. 

Огранак синдиката ЦГТ у Лиону саопштио је да је 90 одсто запослених у хидроелектрани Kисе ступило у штрајк, машине су заустављене и обустављена је производња струје, јавља ТВ БФМ.

У истом региону, око 80 одсто запослених у рафинерији Фезен блокиралo je рад постројења.

Шеф синдиката ФО изјавио је за радио РТЛ да неће одустати и да је уверен да ће "данас извести више од два милиона људи на улицу".

"Наставићемо док се реформа не повуче. Широм Француске су планирани нови скупови након што је више од 1,27 милиона људи учествовало у претходним протестима 31. јануара. Хајде заједно да зауставимо Француску", поручили су водећи синдикати земље у заједничком саопштењу.