Читај ми!

Грузијски парламент усвојио Закон о страним агентима, полиција воденим топовима на демонстранте

Грузијске специјалне снаге користиле су водене топове и сузавац да би растерале демонстранте који испред парламента у Тбилисију протестују због усвајања закона о страним агентима.

Парламент Грузије усвојио је предлог закона о страним агентима, упркос протестима опозиције. Опозиционари и њихове присталице протестују испред зграде парламента, а саобраћај на централној авенији Руставели је блокиран.

Посланици у грузијском парламенту сукобили су се у понедељак док је парламентарни одбор расправљао о контроверзном закону који би регулисао "стране агенте", за који критичари кажу да је направљен по узору на законодавство у суседној Русији.

Закон предвиђа да организације, које добијају више од 20 одсто финансирања из иностранства, буду регистроване као "страни агенти" и да буду подвргнуте надзору Министарства правде.

Грузијска председница Саломе Зурабичвили најавила је да ће ставити вето на закон, за који је рекла да ће угрозити наде Грузије да се придружи Европској унији и НАТО-у, мада у тој земљи парламент може да надјача председнички вето.

Прошлог месеца, више од 60 организација цивилног друштва и медија у Грузији, саопштило је да се неће придржавати закона ако буде усвојен.