Мањина у НАТО за равноправну сарадњу са Русијом

Присталице равноправне сарадње са Русијом у оквиру НАТО су у очитој мањини, изјавио је синоћ у Бриселу стални представник Русије при Алијанси Дмитриј Рогозин.

"Две трећине службеника и политичара у земљама НАТО настављају да раде по инерцији из 1990-их по распаду СССР и нису заинтересовани за изградњу нормалних односа са Русијом", рекао је амбасадор Рогозин који је амбасадорима Алијансе представио основне црте нове руске концепције спољне политике.

Тиме се, како је рекао Рогозин, може објаснити и тежња многих функционера НАТО да што пре Украјина и Грузија приступе Акционом плану за учлањење у Алијансу, јер "виде да Русија шири своја јуначка плећа".

Руске новинске агенције су пренеле такође како је Рогозин најавио да ће предлози Москве о новој европској безбедносној архитектури бити представљени на редовном заседању Савета Русија-НАТО, крајем септембра.

Русија предлаже да се одустане од "блоковског система" осигурања безбедности у Европи и крене путем потписивања правно обавезујућег договора о безебедности у којој би све земље биле представљене на националном нивоу.

По Рогозију, Русија не очекује хитан одговор на инцијативе о безбедности на којима се још ради.

У Концепцији спољне политике коју је руски председник Дмитриј Медведев објавио 15. јула, истиче се да је главни циљ Москве да у Европи буде створен отворен, демократски систем регионалне колективне безбедности и сарадње, без фрагментације и блоковског приступа.

"Русија је за достизање правог јединства Европе, без линија поделе, путем осигурања равноправне сарадње Русије, ЕУ и САД", истакнуто је у документу председника Медведева.

Према Концепцији, Русија ће сарађивати са НАТО, узимајући у обзир спремност Алијансе на равноправну сарадњу.

Понављајући негативан однос према ширењу НАТО, између осталог пријемом Украјине и Грузије, као и према приближавању војне инфраструктуре својим границама, Медведев је у Концепцији истакао да је потребно поштовати обавезу да се сопствена безбедност не може остваривати на рачун безбедности Русије.

број коментара 0 Пошаљи коментар