Изречена прва пресуда у судском процесу против "Сименса"

Прва пресуда у судском процесу против немачке електронске компаније "Сименс" изречена је бившем комерцијалном директору "Сименсовог" огранка за телекомуникације Рајнхарду Зикачеку због давања мита, пише француски "Фигаро".

Због злоупотребе поверења у чак 49 случајева, током којих је потрошио укупно 53 милиона евра за давање мита ради обезбеђења одређених пословних уговора за свој огранак,  Рајнхард Зикачек (57) је добио две године затвора и новчану казну од 108.000 евра.

Ради се о ублаженој казни минхенског суда Зикачеку због пуне сарадње током истраге, као и зато што током афере није дошло до његовог личног богаћења, преносе медији.

Читава афера око "Сименса" избила је у новембру 2006. године, када је обављен велики претрес његових просторија.

Тада је откривено да су "Сименсови" руководиоци тајно стварали у периоду од 2000. до 2006. године  "црне фондове"  у којима се, како је откривено, налазило до 1,3 милијарде евра, а из којих су плаћали мито за склапање одређених послова.

Суд у Минхену, где се налази седиште "Сименса", води истрагу против још 300 особа умешаних у ту аферу.

Сам "Сименс" планира да, како пише штампа, такође тражи одштету од бивших руководилаца које сматра кривима за "затварање очију" пред системом "црних фондова".

број коментара 0 Пошаљи коментар