Буш одобрио смртну казну за војника

Џорџ Буш је одобрио извршење смртне казне над војником осуђеним за силовање и убиство и тако постао први амерички председник који је одобрио такав захтев, после 1957. године.

Четрдесетдвогодишњи Роналд Греј, чека на извршење казне, откад га је осудио војни суд 1988. године. У САД, војни суд мора да чека на одобрење председника да би казна била извршена.

Редов Роналд греј, иначе бивши вонји кувар, осуђен је на осам доживотних робија у одвојеном цивилном судском процесу, пошто је признао да је силовао и убио две жене у Северној Каролини.

Обе жене живеле су близу базе Форт Браг где је Греј био стациониран. Једну је седам пута убо ножем, а у другу испалио четири метка из украденог пиштоља.

Такође је осуђен и за силовање и покушај убиства редова Мери Ен Немет, која је била стационирана у истој бази, и која је сведочила на суђењу.

Последњи председник Америке који је одобрио погубљење војног затвореника, био је Двајт Ајзенхауер 1957. године.

Затвореник је погубљен 1961.

Година када је један амерички председник последњи пут разматрао захтев војног суда за извршење смртне казне, била је је 1962. а председник Џон Кенеди. Он је тада смртну казну преиначио у доживотну робију.

број коментара 0 Пошаљи коментар