Луфтханза у штрајку

Највећа немачка авиокомпанија Луфтханза је, трећег дана штрајка, који је организовао синдикат запослених у јавним службама и услужним делатностима, отказала по први пут, и четири интерконтинентална лета. Губици компаније процењују се на око 5 милиона евра дневно.

Због штрајка су отказане линије из Франкфурта за Њујорк, Калкуту и Калгари, као и лет из Минхена за Чикаго, саопштила је франкфуртска компанија.

Остали отказани летови су унутарнемачки или европски, при чему се пазило да то буде на релацијама на којима Луфтханза лети више пута дневно. Укупно је отказано 78 летова.

Поред аеродрома у Хановеру, Бремену, Хамбургу и две ваздушне луке у Берлину, у штрајк се укључило и особље Луфтханзе на аеродрому у Штутгарту.

Синдикат Вер.ди, који представља 50.000 запослених на тлу и у авионима, од Луфтханзе тражи повећање плате за 9,8 одсто за наредних годину дана.

Управа компаније је понудила повишицу од 6,7 одсто у етапама у наредних 20 месеци и једну једнократну исплату. Према наводима синдиката последице штрајка ће се све више осећати наредних дана.

Сручњаци цене да штрајк кошта Луфтханзу око пет милиона евра дневно а путници, посебно они који путују послом, прелазе на летове других компанија и питање је да ли ће та клијентела моћи поново да се врати.

Повереник савезне владе за туризам, Ернст Хинскен, позвао је управу авиокомпаније и синдикате да се што пре врате за преговарачки сто, јер штрајк усред сезоне баца лоше светло на Немачку као туристичку земљу.

Према наводима дневника "Билд" Луфтханза је због штрајка већ почела да пребацује на иностране аеродроме техничку контролу авиона.

Луфтханза је објавила и податке о пословању у првом полугодишту 2008. Оперативна добит порасла је за 45 одсто на 705 милиона евра, док је промет увећан за скоро 20 проценета и износио је у првом полугодишту 12,2 милијарди евра.

број коментара 0 Пошаљи коментар