Биковић vs Бандерас – ко "побеђује" на Инстаграму

Листајући Инстаграм, на пример у потрази за московским биоскопом у ком ће бити премијерно приказан нови филм Милоша Биковића "Хотел Београд", отварају вам се и Биковићев, и налози, званични и незванични, других актера филма. Апликација вам понуди још низ страница наших, руских и светских глумаца које евентуално до сада нисте почели да пратите.

Ако сте имало докони, не можете да одолите поређењима. Наиме, драстично се разликује број "свиђања" које добијају Биковићеве објаве – фотографије и видеа, између 100.000 и 200.000 свака, и објаве других веома популарних глумаца. Онда пребаците себи да сигурно навијате за нашег човека, па пробате да изоштрите "истраживање".

У исто време објављене фотографије Милоша Биковића и Антонија Бандераса, на официјелним налозима, за 24 сата добију – Биковић 134.000, Бандерас 67.000. И не ради се о разлици у афинитету према инстаграму међу генерацијама које воле/прате једног и другог глумца, и Биковићеви чувени вршњаци губе у овој малој игри бројкама. Пре ће бити да је реч о "феномену Биковић". 

На питање – зашто је баш овај млади глумац тако сјајна појава, може се одговарати са различитих аспеката, лично ми је најзанимљивије то како Биковић прави равнотежу између улога у комерцијалним комедијама и улога у "тешким" драмским филмовима и серијама, као и то колико спретно и самоуверено влада руским језиком.

Улоге у серији "Хотел Елеон" (2016), филмовима "Митови" (2017) и "Слуга" (2019), на пример, потврђују да је Биковић комичар са правом мером, док улогама у филмовима "Бездушни" (2015), "Лед" (2017) или "Балканска међа" (2019) овај глумац показује шта уме у сасвим другом, драмском регистру; најупечатљивија у том смислу је свакако улога Петра Мараша у филму и серији Милоша Аврамовића "Јужни ветар" коју управо гледамо на РТС-у.

А када говоримо о игрању на страном језику, треба имати на уму да је најтеже природно, без акцента говорити језик који је близак вашем матерњем. Говорници српског језика који су учили руски (или било који словенски језик) и неки други страни језик, то добро знају.

Вештина Милоша Биковића је у томе што у руским филмовима и серијама без грешке игра и Србе који говоре руски и Русе који, разуме се, говоре руски. И игра их различито, то јест суверено говори руски са и без страног акцента. То је озбиљно умеће.

Да, добронамерни читаоци овог текста ће вероватно рећи – какво нијансирање улога, какво играње на страном језику, момак добија "лајкове" зато што га девојке воле. Може бити, али то сигурно није једини разлог. Узгред, док шаљем овај текст, број "лајкова" расте.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. феб 2020, 11:49) - Alex [нерегистровани]

logika

Banderas je već stariji gospodin i logično je da se njegovi poklonici ne bave takvim stvarima u meri u kojoj to mladi čine. Uporedite sa nekom zvezdom svetskom Bikovićevih godina.

(четвртак, 27. феб 2020, 11:15) - Sofija [нерегистровани]

Bikovic

Lep mladic,ali lepota je prolazna,zato je vaznije sto je odlican glumac.Uloga u Juznom vetru mu je najbolja!

(четвртак, 27. феб 2020, 10:48) - Имењак [нерегистровани]

Биковић је господин

Дечко је потпуно на месту, изјаве су му увек одмерене и без испада, савесно се носи са популарношћу коју има. За разлику од многих других који до популарности долазе некултуром и неукусом, Милош је постао популаран улогама и одмереношћу. Искрено му желим светску славу и да достигне уметност Глоговца, Гаге Николића и других наших глумачких великана.

(четвртак, 27. феб 2020, 08:59) - anonymous [нерегистровани]

Ja

Divan decko