Читај ми!

Заклела сам се да нећу преплакати "Дару"

Нисам од оних који плачу гледајући филмове и читајући књиге. Наговештај сузе понекад ми измами песма или нека тешка успомена. Научила сам да не плачем, да се скаменим кад је тешко и кажем себи - не смеш! Спремала сам се тако, као за тежак испит, да одгледам "Дару из Јасеновца". Говорила сам себи-мораш, дугујеш то свом стрицу, тетки, презимену које је готово затрто усташким злочином. Мораш, говорила сам, да хладне главе одгледаш филм који коначно прича причу твог живота.

Не смеју сузе да ти замагле нити један његов део. И успела сам! Једва, али задржала сам сузу слушајући песму Дарине мајке, свих српских мајки које су песмом плакале, наслућујући зло!

И управо су ми то били и најтежи тренуци. Они у којима у људским очима још увек видите наду, наивност, веру да ће бити добро. У колони која иде у смрт, деца се још препиру, смеју, задиркују, а одрасли, иако у страху, надају да је све само грешка јер...ништа лоше нису учинили!

Некако, чини ми се да је најтеже гледати невољу издалека, док вам се прикрада, сурова и неизбежна. Кад се у њој нађете, помирите се или борите, али ишчекивања и обмане више нема.

Тако сам и ја очврсла, попут Даре која се хвата у коштац са непојмљивим злом, убиством брата и мајке пред њеним очима и претешким теретом бриге о двогодишњем брату.

Тај мали дечак постаје њена обала, животна снага која јој не да да одустане, да се преда и призна победу ништавилу.

Ако Дара може да узме чинију за храну од жене која је убијена пред њеним очима зато што зна да другачије неће јести, могу и ја да не плачем гледајући ту сурову сцену!

И издржала сам све, чак и престрављене очи деце над којима се, у диму гасне бомбе, затварају подрумска врата.

Одгледала сам без сузе и очај Дариног оца кад међу лешевима, које по наредби баца у масовну гробницу, препознаје сина и жену.

Онако инстинктивно ми је задрхтало срце кад сам чула Дарине речи упућене брату: "Нико нас неће раздвојити! Куне ти се сека!".

Препознала сам у њима свој генетски код, језик мога рода, тугу моје породице. Али, нисам поклекла!

Преживела сам, као и Дара, рафал испаљен на њу док трчи за аутобусом у којем јој одводе брата. Дара, њен мали брат и отац, који је успео неким чудом да побегне из логора, нису ушли у вагон смрти.

Крај филма оставио је наду да су преживели, да је живот победио мрак покоља и мржње. Оставио је и поруку да неко увек преживи како би сведочио о злу.

Са готово свих стратишта, згаришта, из крашких јама, на Велебиту, уздизали су се преживели. Носили су свој крст, памтили смрт, али, на свој мученички начин, славили живот.

И колико год то чудно звучало, славила сам га и ја. У бујици суза које више нисам желела да заустављам.

Плакала сам, покајнички, искрено, без задршке и питања.

Молила сам Дару и њеног брата да нам опросте што нисмо знали за њихову љубав и борбу. Молила сам душе невиних жртава да праштају наш заборав.

И осећала сам их ту, уз себе, како ми се смеше и радују! У сузама је нестајао њихов и мој бол.

Два сата јасеновачког бола и непребола, како добро рече сценаристкиња овог филма, спојила су и нас живе, потомке који у свом генетском коду носе то страдање. Као да смо могли да додирнемо једни друге, спојимо дланове и молимо се заједно.

И нека заћуте бар мало критичари, аналитичари, стручњаци за режију, глуму, сценографију, камеру. Овај филм је изнад тога!

Његов Оскар смо ми који смо га гледали, плакали, ћутали и на крају ипак славили живот.

Живот, леп и невин као Дарине очи, као сунчано јутро после мрачне јасеновачке ноћи! Јутро, које никад неће сванути за крвнике. Хвала ти, Даро!

број коментара 20 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. феб 2021, 16:41) - Ружица [нерегистровани]

Слажем се у потпуности са Вама

Управо се моја породица, неколицина пријатеља и ја тако осећамо. Потпуно Вас разумем, а нарочито кад је реч о Титовој власти која није забетонирала само јаме већ је затрла све добро што је могла, а њени потомци то и даље раде, а ми смо немоћни.

(понедељак, 22. феб 2021, 05:16) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Super napisano
A oskar nam nije potreban

(недеља, 21. феб 2021, 22:15) - anonymous [нерегистровани]

Ironija sudbine

Premijera filma "Dara iz Jasenovca", prikazana je bas kada je preminuo nas velikan Djordje Balasevic, sto je razlog plus za tugu.

(недеља, 21. феб 2021, 22:07) - anonymous [нерегистровани]

Треба да учимо од Јевреја!

Затирани су као и ми, али су данас уједињени без обзира да ли су из Израела, Шпаније, Египта, Русије... Иначе, да нису они страдали у Јасеновцу ми данас не би ни знали шта се тамо дешавало - хвала Гидеону Грајфу, Симону Визенталу и другима!
Колико смо ми неозбиљни, несложни и не знам шта још, чак нисмо ни тачно избројали погинуле од бомбардовања '99-е... Само у последњих 100 година страдамо од практично истих непријатеља и ништа нисмо научили?
п.с. вечно хвала свима који су учествовали у "прављењу" овог филма, надам се да ћемо почети да се призивамо памети иначе ћемо нестати...

(недеља, 21. феб 2021, 22:07) - ,," [нерегистровани]

Вечно Сећање

Нека Бог настави да дарује Вечни Мир Нашим Жртвама!

Нама Свима нека настави да дарује Мудрости да Знамо, како, коме и колико.

Вечно је Српство и Држава Нам!

][
][

(недеља, 21. феб 2021, 20:18) - Ljiljana Bačić [нерегистровани]

Molim Vas samo za tišinu... Oni sad mirno spavaju

Najčešće reči koje od jutros čujem za Film Dara iz Jasenovca su : ” ja to nisam mogao da gledam ..”
Mi To moramo da odgledamo. Zamislite hrabrost, strah i patnju Te djece , Tih majki , Tih očeva, koji su to živeli. Neki su imali sreću pa su samo jedan dan poživeli , neki mesec, neki stravicnih par godina .. gledali smrti svoje djece, svojih milih u nemoci da im stradanje olaksaju. Tamo je sretan bio ko je odmah oči sklopio. I onda mi to ne mozemo da gledamo. Moramo, dragi moji , moramo . Zatvaranjem očiju i skrivanjem pogleda, unižavamo žrtve i zlikovce zaboravljamo. Svakom zlikovcu treba ime glasno pominjati i žrtvama ih opisivati. Nema nama prečih Svetaca i Svetitelja od neduznih žrtava ustaške kame! Ja tu decu od sada zovem Djecom, jer su ih tako majke dozivale. Slava Im!

(недеља, 21. феб 2021, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

VAZAN FILM

Ovo nije ratni spektakl koji svakako treba snimiti jer je Jasenovac bio masovno gubiliste. Ipak, uzimajuci u obzir da smo narod koji treba da se stidi svojih zrtava, ovaj prvenac gledan iz ugla deteta je veoma uspeo. Nama ne treba Oskar, vec osvescivanje Srba da su predmet mrznje ma gde bili, zapadno ili istocno od Drine. A kritike me interesuju kao deveta rupa na svirali. Moramo da se uzmemo u pamet da ne bismo ponovo kolektivno stradali.

(недеља, 21. феб 2021, 18:10) - Tuzno [нерегистровани]

Jasenovac memorijalni kompleks

Taj spomenik stajao je decenijama, opominjao, podsecao, sve je bilo dokumentovano, crno na belo na filmskim trakama u memorijalu podignutom da se ne zaboravi. Dara i svi komentari u medijima i na drustvenim mrezama pokazuju da ste svi okretali glavu - nije bilo zabranjeno ici a deluje kao da je bilo.. Spomenik je bio veliki da se i iz madjunarodnog voza video. Sramota me zbog svih vas kojima je trebala Dara da im kaze sta je bilo.

(недеља, 21. феб 2021, 17:54) - Весна Арсић [нерегистровани]

Исувише коректно

Недовољно тежак за гледање ако смо свесни како су живели и умирали пре свега Срби у Јасеновцу и јамама широм Хрватске и не само у време НДХ и не само тада.

(недеља, 21. феб 2021, 17:23) - Ружица [нерегистровани]

Људи од заната

Има истине у томе што сте рекли. Али ипак вредан је пажње, бескрајно тужан, а слажем се да је морао да буде убојитији јер је ово била јединствена прилика. Али питање је где су ти људи од заната ако имате на уму неког ко ради и да ли су пре свега људи. Да ли им занат служи само да се заките њиме. Погледајте каквим нас садржајем засипају ... Осим Костију да ли сте гледали ишта вредно пажње , новца и труда у последње време, а никад се више филмова и серија није снимало.