Читај ми!

Само срећници имају собу с погледом, ускоро ће их бити само у солитерима

У књизи из породичне бибилиотеке нашло се писмо мојој мајци од друга који је био на усавршавању у Паризу. "Поглед на град из моје собе на мансарди сваког јутра ме подсети на све оно што никада не треба заборавити, а то је свакодневни доживљај лепоте...", стоји у писму. Сваки град има своје собе с погледом. Оне из којих понекад долазе и приче смештене у уметничка дела.

Стан или радни простор са погледом данас више значе него раније. Моја другарица је због погледа на двориште са столетним платаном купила стан али, погађате, радост је кратко трајала. Багери и кранови брзо су освојили празан простор."Дрвоубице", тако је назвала оне који су сасвим променили њен живот. И данас често говори о том дрвету и качи његове слике на Инстаграм.

Снимајући емисију у Панчеву пре много година, попели смо се на највишу зграду и снимили невероватне кадрове града од свитања до заласка сунца. Једино тако се може загрлити град.

Памтим поглед из једног поткровља које су издавали моји рођаци. Место са кога су сва годишња доба посматрана као из ложе било је дом бројних подстанара. Једног од њих ће посебно памтити. Изнајмио је стан, али није желео да потпише уговор.

Деловао је културно, мада мало чудно, но они томе нису придавали значај. После неколико дана, комшије су их обавестиле да у стан непрестано долазе људи који се не задржавају дуго. Исте вечери рођаци су утврдили да је младић који је изнајмио поткровље дао оглас и онда га он изнајмљивао, узимајућу по две станарине, и то од осам особа.

Све је то урадио за два и по дана и нестао. Наравно, лична карта чију је копију оставио је била лажна. За његов "таленат" знала је полиција и касније се сазнало да је оштетио много власника.

Моји рођаци се никада нису ослободили те трауме и престали су да издају стан. Захваљујући фантомском станару, они сада уживају у погледу који не би мењали ни за један стамбени простор у граду. Киша и ветар које слушају испод свог крова за њих су много више од природних појава.

Период када смо, због пандемије коронавируса, сви били у карантину подсетиo нас је на вредност лепоте погледа, нарочито када смо довољно високо да видимо читав град.

Сетићемо се романа "Соба с погледом" енглеског књижевника Е. М. Форстера. Књига је објављена 1908, а осамдесетих година је екранизована. Филм под истим називом и данас је радо гледан. Или да замислимо какав је поглед са прозора које видимо на Ван Гоговој слици  "Тераса кафане у ноћи", настале у Арлу на југу Француске.

Ти погледи из станова, са прозора, тераса памте се и често оживљавају као сећања на догађаје који се појаве некако одједном, заједно са мирисима који их прате. Живот са погледом је живот у реалном времену. Макар то био и онај типично градски пејзаж са терасама и прозорима, којe посматрате док пијете јутарњу кафу.

Срећни сте ако усред града из свог стана можете уживати у призору дворишта са дрветом и цвећем.

Човек овог времена има истинску потребу за погледом на простор који га окружује. Често се у огласима за продају или издавање станова и пословних простора описује какав је поглед са тог места.

У европским, а нарочито великим америчким градовима, станови на вишим спратовима са великим прозорима и панорамским погледом имају далеко вишу цену.

Бојим се да је, из дана у дан, тих погледа све мање, а да ће их у будућности имати само они у високим зградама.

За људе који живе у граду није велика утеха тo што погледе са планинских врхова нико не може да украде и претвори их у стамбене и пословне квадрате.  

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. мај 2021, 11:13) - anonymousLP [нерегистровани]

istina

Clanak je lepo napisan i istinit! Ne nestaje samo mogucnost lepog pogleda, nestaju prelepe stare kuce koje bi mogle biti renovirane i cuvane kao karakteristika starih vremena. Sve zgrada do zgrane, neplanski gradeno. Ne moze ni da se dise! Mislim da ce to jako ruzno da izgleda. Izgubicemo jedan svet koji bi ovaj svet ucinio mnogo lepsim.

(четвртак, 27. мај 2021, 10:22) - anonymous [нерегистровани]

Tako istinito

Tako istinito da prosto doživiš i opet p roživiš sve poglede koje nosiš u duši a koji ti nedostaju svakim danom sve više

(четвртак, 27. мај 2021, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

Pogled

Lep tekst. Lepo zapazanje.
Pogled iz dneven sobe na nekim jezicima naziva se i "perspektiva".
"Soba sa pogledom na more", -Vrhunac Perspektive.
" Iz njegov sobe, svaki jutro gledao je More ", rece Sergio Endrigo u svoju pesmi.
Ako jos imate srecu, da je prozor otvoren prema jugu, tada imate ceo dan Sunce, od izlaska do zalaska. To su zdrave sobe, zdravi stanovi.
P.S.
U gradovima, 25 % prozora-stanova je otvoreno prema severu. Tu Sunce dodje
......nikad.
Sunce - Svetlost je zivot !


(четвртак, 27. мај 2021, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

Treba na vreme reagovati

Ne mogu da verujem da nema komenatara na ovu temu. Zar nikog ne interesuje grad u kome zivimo? Trebalo bi hitno doneti restriktivan zakon po pitanju gradnje u naseljenim mestima da sacuvamo sto se jos mize sacuvati.

(четвртак, 27. мај 2021, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

Nepodnošljiva gužva

Od rođenja, pa evo do pred penziju sa prozora stana vidim više od pola Beograda, i to mi odavno ništa ne znači. Meni treba lokacija gde ću moći da krenem negde kolima i da ne brinem da li ću naći mesto za parkiranje kada se vratim.

(четвртак, 27. мај 2021, 09:23) - anonymous [нерегистровани]

Tačno

To je jedan od najmanjih problema na ovom svetu .
Napiđite nešto o stvarnim problemima ove planete . Na primer o ljudima.