Читај ми!

Иванов позвао Николића у посету Скопљу

Српски и македонски председници, Томислав Николић и Ђорђе Иванов, разговараће следеће недеље у Скопљу о односима цркава две земље у покушају да помогну решавању вишедеценијског спора око статуса Македонске православне цркве.

Председник Србије Томислав Николић разговараће идуће седмице у Скопљу са македонским председником Ђорђем Ивановим, а једна од тема биће односи Српске православне цркве (СПЦ) и Македонске православне цркве (МПЦ).

Како је агенцији Бета речено у кабинету македонског председника, Иванов је Николића позвао да идуће недеље дође у званичну посету Македонији.

"Реч је о унапред договореној посети која је већ дуже време планирана. Разговараће се поред другог и о питању односа СПЦ и МПЦ", рекли су у кабинету Иванова.

Македонски преседник, како наводе у његовом кабинету, остаје при ставу да лидери могу помоћи у оквирима својих могућности, али да спор пре свега треба да реше две цркве.

О решењу црквених проблема које доноси напредак, може се разговарати с циљем стварања атмосфере међусобног поверења, додају у кабинету Иванова.

Председник Србије Томислав Николић предложио је Македонији разговоре ради решавања вишегодишњег спора Српске и Македонске православне цркве.

У јуче објављеном интервјуу скопској ТВ Сител и листу Вечер Николић је рекао да Македонија у њему има саговорника у Србији и да је спреман да разговара о односу Српске православне цркве и Македоније.

Две цркве воде вишедеценијски спор око статуса МПЦ којој Српска православна црква, као ни друге помесне православне цркве, не признају аутокефалност.

Портпарол Македонске православне цркве-Охридске Архиепископије, владика Тимотеј поздравио је позив председника Србије Томислава Николића на разговоре о статусу те цркве и додао да се проблем може решити само дијалогом.

Епископ Тимотеј је рекао да је позив Николића "позитиван", али да услов који је председник Србије поставио за то - ослобађање Јована Вранишковског (владика у Македонији лојалан СПЦ), није црквено, већ државно питање.

"Ово што је рекао Николић о дијалогу је нови тренутак у односима МПЦ и СПЦ јер је до сада СПЦ, али и држава Србија, увек била при ставу да је спор међуцрквени, а не међудржавни. Сада су ово нове околности које су битне пошто их је изговорио први човек Србије", рекао је владика Тимотеј за агенцију Бета.

По његовим речима, Македонска православна црква прихвата дијалог о црквеним питањима, док се сва остала питања морају решавати на државном нивоу.

Јован Вранишковски се у Македонији терети за наводне финансијске малверзације док је био владика МПЦ, али Српска црква тврди да се ради о политичком прогону који је почео када је владика Јован ступио у канонско јединство са СПЦ.

Епископ шабачки СПЦ Лаврентије рекао је раније данас за агенцију Бета да проблем треба да реше цркве, без помоћи државних органа.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 20. окт 2012, 09:40) - Aco [нерегистровани]

pozdravljam

pozdravljam razgovor dvojce predsednika,i trebs da se dogovotimo kao pravoslavna braća , a ne da se svađamo!!!!