Подгорица: Хибридне претње стижу из Србије и Русије

Црна Гора је у НАТО-у препозната као земља под великим хибридним утицајем, пре свега од Србије и Русије, тврде из црногорског Министарства одбране.

Како су за Вијести навели из црногорског Министарства одбране, крајем новембра прошле године у Црној Гори је боравио НАТО контрахибридни тим, у коме су били "експерти из земаља чланица НАТО-а који се баве питањима стратешких комуникација, очувања критичне инфраструктуре, питањима сајбер одбране".

Представници власти у Подгорици последњих месеци указују на ову проблематку и опасност од хибридног рата, док аналитичари наводе да је то "врста еуфемизма, односно огољена пропаганда у којој нема скрупула да се неко оптужујете за све и свашта".

У Стратегији националне безбедности Црне Горе хибридни рат се помиње као нови облик савременог ратовања.

"Хибридне пријетње, кроз све појавне облике и специфичне механизме меке силе, представљају нови облик савременог ратовања. Сложени механизми хибридног дјеловања, које може обухватати снажну пропаганду, сајбер нападе, формирање параинституција, организација и медија, а све чешће и мијешање у изборне процесе, намећу потребу изградње и унапређења капацитета за супротстављање и јачање отпорности на овај безбједносни изазов", наводи се у стратегији.

На питање које хибридне пријетње је детектовао НАТО контрахибридни тим и које мере се предузимају, из црногорског министарства наводе да њихов циљ није био да детектује претње, већ да помогну у јачању националних капацитета за препознавање претњи и суочавање са њима.

"Хибридни утицај смо и раније препознали, прије свега током претходних парламентарних избора, тако да Црна Гора већ од тада ради на јачању институционалних капацитета и успостављању одговарајућег легислативног оквира, па ћемо у том правцу и наставити активности", наводи се из Министарства одбране.

Подаци о хибридним претњама третирају се као тајни, па је Одбор за одбрану и безбедност црногорске Скупштине о томе расправљао у децембру иза затворених врата.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 22:08) - anonymous [нерегистровани]

Dakle ovo je

hrpa budalastina.

(среда, 22. јан 2020, 09:45) - anonymous [нерегистровани]

Hibridi iz Podgorice

pa vi ste toliko nezanimljivi za bilo kakvo osvajanje da vas ni Osmanlije nisu htele osvojiti!

(среда, 22. јан 2020, 06:58) - anonymous [нерегистровани]

Eeee

A tek da vidis....kad "hibridi"niknu po planinama..... bice dobra žetva....al pre tog kukolj iz njive treba izvaditi i baciti.....

(уторак, 21. јан 2020, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

Ali!

Što vrijeme više bude odmicalo,to će oni svu tu inžinjering-priču koju guraju - Rusi i Srbi neprijatelji - sve teže podnositi.To možeš glumiti za vanjski svijet,ali pomiriti u sebi,to nije lako...

(уторак, 21. јан 2020, 21:33) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

Milo

Sve optužbe protiv njega na "zapadu" su samo na ledu a led se lako otopi to Milo dobro zna

(уторак, 21. јан 2020, 18:00) - Djuradj [нерегистровани]

Razrodili se

Izgleda da smo se razrodili,od sedmog kolena nismo vise nikakav rod,mi Srbi nismo vise braca sa gorcima(crnogorcima-milogorcima),smatraju nas za neprijatelja.

(уторак, 21. јан 2020, 17:38) - Михаил Россия [нерегистровани]

Гибридные русские туристы

Kod Rusa ima takva izreka - Kuda ide konj sa kopitom, tamo puza i rak sa kandzama.
Izgleda, da aktuelno rukovodstvo Crne Gore u svemu kopira svojih strijih drugova iz NATO-saveza.
Ako NATO na celu sa SAD bore protiv takozvanog hibridnog ruskog uticaja, onda i crnogorske vlasti pridruzili toj borbi.
U cemu oni vide hibridnu ugrozu? U Srbiji, u Rusiji, u srpskim i ruskim turisitma, u Srpskoj i Ruskoj pravoslavnoj crkvi, u cirilici?
Verujem da ta glupost proci cim prije, jer Crna Gora istorijski tesno vezana za Srbiju, za Rusiju, za Pravoslavlje, i nase bratske veze mnogo jace od aktuelnih politicara iz Podgorice.
Pozdrav iz Sankt-Peterburga!

(уторак, 21. јан 2020, 17:32) - milan lala [нерегистровани]

Hibridi u C. Gori

Glavni NATO- hibridi ( koji pritiskaju C. Goru i Crnogorce okrecujuci ih protiv svoje jednorodne brace Srba , otimajuci im zajednicku istoriju , veru i Crkvu jesu M. Djukanovic i njegova bahata vlastela iz DPS:

(уторак, 21. јан 2020, 17:12) - anonymous Lala [нерегистровани]

To je to

Brzo su završili domaći zadatak, veliki gazda će da ga proveri .

(уторак, 21. јан 2020, 16:55) - anonymous [нерегистровани]

Хибридни Монтенегрини

Ово им је написала Нато канцеларија, а они преписали.