Условни отказ учитељици из Бара због тробојке

Учитељица Основне школе "Југославија" у Бару Р. В. против које је покренут дисциплински поступак, добила је условни отказ, саопштила је директорка те школе Биљана Вукмановић.

Биљана Вукмановић је рекла да су Школски одбор и Савет родитеља те школе послали јасну поруку да "учионица није и не сме да буде место за било какву врсту политичког деловања", преносе Вијести.

"У току покретања и трајања поступка утврђивања одговорности у вези са дешавањем од 27.01.2020. године у ОШ 'Југославија' у Бару, у случају Р. В., запослене на радном мјесту наставник разредне наставе у овој школи, у протеклих 20 дана били смо, нажалост, свједоци бројних неистина, али и непримјерених, произвољних и чињенично неутемељених изјава овим поводом. Ипак, поступак је спроведен професионално и непристрасно", истакла је Вукмановићева.

Према њеним речима, 18.02.2020. године, након окончаног поступка, као директор школе сходно законским одредбама и тежини повреде радне обавезе, донела је одлуку којом се Р. В. изриче мера условног престанка радног односа, са могућношћу престанка радног односа, ако запослена у периоду од шест месеци од дана изречене мере учини тежу повреду радне обавезе.

"Истовремено, рјешење о привременом удаљењу - суспензији, престаје да важи, јер је поступак утврђивања одговорности окончан доношењем Одлуке", рекла је Вукмановићева.

"Мисија просветног радника је да децу образује"

Додаје да је у међувремену, на редовним седницама, Школски одбор али и Савет родитеља ОШ "Југославија" послао јасну поруку да учионица "није и не смије да буде мјесто за било какву врсту политичког дјеловања, као и да је мисија сваког просвјетног радника да дјецу образује, васпитава и просвећује, уз уважавање личности дјетета и поштовање различитости".

Како се наводи, "ОШ "Југославија", "остаје на темељима баштињења знања, вештина, етичких и културних вредности, мултиетничког склада и мултиконфесионалности, уз своју најважнију улогу: да се деца у њој осећају пријатно, добродошло и да успомене за школу вежу само за лепе тренутке".

"На то имају право а ми, запослени у школи, имамо обавезу да им остварење тог права и омогућимо", рекла је Вукмановић.

Жели, како је истакла, да укаже на огромну потребу разумевања између запослених у васпитно-образовним установама и родитеља.

"Само скупа, удружени, заједничким напорима и сарадњом, дјецу можемо извести на пут којим треба да ходи сваки млади човјек 21. вијека. Наша је обавеза да им пружимо руку, како би сјутра постали хуманисти, образовани и еманциповани људи, спремни да одговоре изазовима новог, савременог доба које зхтијева културног, одговорног и свестраног појединца, са развијеним осјећајем емпатије, поштовања различитости и жељом да у сваком смислу унаприједи окружење у којем живи и ствара, у насљеђе генерацијама које долазе. Искрено вјерујем да ће наша заједничка мисија оправдати визију коју сада имамо. Јер - то дугујемо дјеци", закључила је Вукмановићева.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2020, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

У питању је стара црногорска тробојка...

...коју ових дана грађани Црне Горе масовно цртају широм земље по зидовима, зградама и др. јавним местима.... Све остало је у коментарима читалаца тачно!

(уторак, 18. феб 2020, 20:50) - milan lala [нерегистровани]

Kazna za trobojku

Sta rece onaj vajni profesor iz N. Sada kao Srbi nisu ugrozeni u C. Gori a uciteljicu da izbace sa posla jer su deca u skoli crtali Srpsku trobojku na casu likovnog . Uzasan kriminal u C. Gori naslikati trobojku na casu likovnog . Ovakava kazna govori o teskoj panici Djukanovica , no sta god da preduzme nema mu uskoro spasa . 

(уторак, 18. феб 2020, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

Trobojka?! Ma kakvi

Smetao im veliki Štrumpf.

(уторак, 18. феб 2020, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

Top

Cini mi se da je direktorka našla način da ostavi Radu na poslu, a da istovremeno oduži dug prema Milu i nadređenima. Ekstra! :)

(уторак, 18. феб 2020, 18:20) - anonymous [нерегистровани]

Requiem 88.

kako kaze jedna pesma iz proslog veka "Svako pleme crta granicu, svi bi hteli svoju stranicu..."

(уторак, 18. феб 2020, 15:36) - anonymous [нерегистровани]

plafon

plafon se sav izvitoperio samo sto ne padne deci na glave a oni se uhvatili za trobojku.strasno.

(уторак, 18. феб 2020, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

balkan

svi ti narodi su jedan narod ali da bi bilo sto vise vodja to se podelilo na vise drzavica i sada ko se usudi mislit i radit drugacije bit ce sprecen na sve moguce nacine.

(уторак, 18. феб 2020, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Multietnicnost i multikonfesionalnost

U CG me jako podsjeca na istu u Federaciji BiH, gdje su Srbi i SPC izuzeti, cak sta vise, prava su im sve manja, ako ih uopste imaju. Zapravo cini mi se da bi i jedni drugi najvise volili da je ''srpsko pitanje'' rijeseno kao u HR.

(уторак, 18. феб 2020, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

A naziv škole

je indikativan.