Западни амбасадори подржали Уставни суд БиХ, Русија против

Управни одбор Савета за имплементацију мира изразио је у изјави своју безрезервну подршку раду Уставног суда БиХ и свих његових судија. Руска Федерација се није придружила тој изјави.

У изјави амбасадора Управног одбора Савета за имплементацију мира (ПИК) наводи се да су одлуке Суда коначне и обавезујуће, а да су надлежни органи обавезни да их спроводе.

"Уставни суд БиХ представља темељ на којем је изграђен уставни оквир БиХ и представља основни стуб владавине права и демократије у БиХ", наводи се у изјави.

Наводе да су неприхватљиве блокаде државних институција, као и ултиматуми упућени званичницима на државном нивоу.

"Управни одбор Савјета за имплементацију мира наглашава да званични појам 'међуентитетска линија разграничења' ни на који начин не представља државну границу нити подразумијева државност Републике Српске, ентитета створеног Дејтонским мировним споразумом у оквиру државе БиХ", истиче се у саопштењу.

Наводи се и да ентитети немају право на отцепљење од БиХ и да правно постоје само на основу Устава БиХ.

Политичке циљеве треба остваривати кроз ангажман у дијалогу заснованом на заједничким интересима, поручује ПИК.

Руска Федерација се није придружила овој изјави.

У Уставном суду седи девет судија, од којих су троје странци, а по двоје по правилу из редова три народа.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. феб 2020, 09:11) - anonymous [нерегистровани]

Ne vredi se busati u prsa

Ne vredi se busati u prsa. Nećemo mi to sprovesti, ali oni će sprovesti, pa će u knjigama stajati da je to imovina BiH. Pamet u glavu, smirujte strasti. Učimo iz nedavne istorije. Istorija je učiteljica života.

(четвртак, 20. феб 2020, 07:11) - anonymous [нерегистровани]

kolonija

Dosli na 5 godina ostali 25.BiH je kolonija ,stranci pokusavaju da vode sve procese u drzavi ,pokusavaju da ti namecu pravila po kojima ces ti da zivis.Ali zivot ide svojim tokom i sve se odvija drugacije od onoga sto su oni zamislili.Jedan pametan covjek je rekao da taj se nije rodio koji moze Srbima upravljat.

(среда, 19. феб 2020, 23:10) - anonymous [нерегистровани]

Bojkot2

Pa se onda donesu odluke koje su na štetu Srba? Opet bojkot?
Ko nam je kriv, opet bojkot.

(среда, 19. феб 2020, 23:05) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Samo bojkot i to je sasvim dovoljno

(среда, 19. феб 2020, 22:48) - anonymous [нерегистровани]

NO PASARAN

A u mom kraju bi to slikovito I jezgrovito rekli " e ovaj put, nece da moze", I jasna poruka silnicima sa Zapada jer situacija na terenu je drugacija. Narod se pita a narod misli drugacije od njihovih planova smicalica I drugih marifetluka.

(среда, 19. феб 2020, 22:27) - anonymous [нерегистровани]

Латинима не веровати ни када ти поклоне носе

Ма није тачно ово једнострано тумачење споразума. Какве етничке границе рзграничења и глупости. Дејтоном је предивиђено да је БиХ јединствена држава са ДВА ентитета. Јасно су дефинисана права и обавезе енитета и то не може ника да избрише простим тумачењем споразума. И високи представник нема никаква друга облашћења него да строго спроводи све одредбе Дејтонског споразума. Чак ни "грађанство" по овоме споразуму није једнозначно одређено и човек може да буде грађанин било Бих али и не мора, него може да буде грађанином појединачног ентитета.

(среда, 19. феб 2020, 22:16) - anonymous [нерегистровани]

Sve je dozvoljeno protiv Srba

Oni su bagoslovili i Komsicev izbor na mesto Hrvatskog predstavnika u predsednistvu iako je izabran glasovima Bosnjaka, nije im smetalo sto Bosnjaci preglasavaju Hrvate i namecu im predstavnika, plasili su se saradnje Dodika i Covica. Ako su bili spremni da zazmure na preglasavanje Hrvata bice spremni na deset puta gore kad su Srbi u pitanju. Oni zakon tumace kako njima odgovara ili ga kompletno ignorisu u zavisnosti od potrebe.

(среда, 19. феб 2020, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

Uvek ima jedno "ali"

Obrazlozenje je lepo sroceno, ali su stvari u osnovi zlonamerno postavljene.

(среда, 19. феб 2020, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

Sve vidjeno , sve poznato !

Hvala vam zapade na iskrenosti , sve znamo !

(среда, 19. феб 2020, 21:35) - anonymous [нерегистровани]

Kakva zemlja takav sud

Takva je zemlja jel su je takvom stranci i napravili,samo da imaju jos jednu mogucnost za pravljenje konflikata na ovom podrucju