Палмер: Додик је претња коју треба схватити озбиљно

Заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију изјавио је да српски члан председништва БиХ Милорад Додик представља претњу коју треба схватити веома озбиљно. Палмер је рекао да САД разумеју забринутост коју Српска православна црква изражава због Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, али је додао да многе европске државе имају сличне законе.

Метју Палмер је у интервјуу за Глас Америке коментарисао актуелну ситуацију у Црној Гори, али и у Босни и Херцеговини. Наводи да претња блокадом институција у БиХ мора озбиљно да се схвати.

"Мислим да постоје претње које врло озбиљно схватамо. Свакако, то је претња блокадом институција на државном нивоу, претња спречавањем функционалности босанско-херцеговачких институција и онемогућавање овим институцијама да послуже својој сврси и испуне обећање грађанима БиХ да ће њихова влада служити њиховим интересима", рекао је Палмер.

Додао је да се Додик и раније понашао на начин који је недоследан и неспојив с Дејтонским споразумом и да је због тога био предмет америчких санкција.

"Свако ко се придружи антидејтонским ставовима ризикује да се буде такав одговор Сједињених Држава", рекао је Палмер.

Амерички званичник је упозорио и да Босна и Херцеговина не може себи да приушти да посрће из једног кризног тренутка у други.

"Чини се да лидери намеравају да земљу гурају из једне у другу кризу. Мислим да смо то видели са ставом господина Додика у односу на Високо судско и тужилачко веће и Уставни суд, стварајући кризу тамо где не треба да је буде", додао је Палмер.

Он истиче да сви морају бити јасни и да међународна заједница колективно мора јасно да стави до знања да је то неприхватљиво и да неће бити допуштено да то опстане.

"Тако да сви у Бањалуци, у Републици Српској, који се сврстају уз став који је заузео господин Додик, морају разумети ризике које то носи и штету коју наносе будућој европској перспективи Босне и Херцеговине", рекао је Палмер.

"Многе државе имају сличне законе о слободи вероисповести"

Палмер је рекао да САД разумеју забринутост коју Српска православна црква изражава због Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, али је додао да многе европске државе имају сличне законе.

"Како разумемо, закон сам по себи је у складу с црногорским обавезама као кандидата за чланство у ЕУ, многе европске државе имају сличне законе. Размемо забринутост СПЦ и важно је да о томе разговарају влада и црква и да се смире тензије које је изазвао и да се елиминише ризик од насиља на улицама", поручио је Палмер у интервјуу за Глас Америке.

Палмер наводи да се Сједињене Државе залажу за компромис и мирно решење спора око Закона о слободи вероисповести подсећа да су упознати са мишљењем Венецијанске комисије о њему.

САД, како додаје, очекују да ће започети разговор између Владе Црне Горе и СПЦ бити отворен и транспарентан, вођен у доброј вери, а са циљем да се дође до разумевања о томе како се он може применити, а да заштити интересе црногорске владе, грађана, али и легитимне интересе СПЦ.

О "руским изворима" 

Палмер је изразио забринутост због дезинформација око Закона и спора између владе и СПЦ.

"Јако смо забринути када чујемо шта долази из руских извора који често користе српске посреднике", рекао је Палмер и додао да су дезинформације провокација за коју је одговорна пре свега Москва.

Палмер је упозорио да Русија тај Закон види као рањиву тачку коју може да искористи, као прилику да направи раздор између Србије и Црне Горе и да повиси тензије.

Амерички званичник није коментарисао односе Србије и Косова.

Закон о слободи вероисповести усвојен је крајем 2019. године иако су против њега СПЦ и велики број грађана Црне Горе. То незадовољство изазвало је бројне протесте и молитвене литије, које се организују у бројним црногорским градовима, али и ван Црне Горе.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(субота, 22. феб 2020, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Kaubojstina!

I Amerika je pretnja citavom covecanstvu i miru u svetu, nema s kim nemaju bar jedan problem. Sva sreca pa svet polako uvidja odakle dolazi stvarna pretnja, za razliku od prethodnih decenija kada su im punili glavu o nekakvoj toboznjoj ruskoj agresiji koja samo sto nije krenula i tako godinama, decenijama...

(субота, 22. феб 2020, 10:41) - Воронцов [нерегистровани]

Сигуран сам да Палмер није прочитао ни један од тих устава ни закон

Он све говори у пропагандне сврхе промовишући и даље антисрпску политику САД.

(субота, 22. феб 2020, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Nepodoban

Pa naravno da je Dodik pretnja, em je Srbin em neradi po vasoj direktivi.

(субота, 22. феб 2020, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

Ne

Nego je Amerika najveca pretnja.

(субота, 22. феб 2020, 09:11) - anonymous Lala [нерегистровани]

Samo me interesuje :

Zašto je vaše mišljenje uvek najmerodavnije , a što je još gore ko nemili ko vi smatrate ga neprijateljem, jel' to demokratija koju vi pokušavate svetu da nametnete .

(субота, 22. феб 2020, 09:01) - anonymous [нерегистровани]

Problemi

Da podsetimo g-dina Palmera da problematizuje samo pitanja kojima su oni kumovali i proizveli u BiH i C.Gori. Dogovor Albanije i tzv. Kosova (KiM) o najavi ukidanja medjusobne granice, o taksama KiM, nesprovodjenja dosadasnjih dogovora, nepostovanju rezolucije 1244 SB, to im nije tema.Vidi se koju politiku vode, gde sve cackaju, koga podsticu, podrzavaju i sta zagovaraju. Klinove prave oni tamo sa zapada, pripiduju ih Rusiji i Srbiji. Srbija im je krajnji i perfidan cill, srpski narod u okruzenju. Lukavo ih lome po raznim linijama i pitanjima.

(субота, 22. феб 2020, 07:52) - anonymous [нерегистровани]

Najvecu pretnja@

Gosp. Sve sto ste rekli je na pravom mestu.
Zapad, pogotovo vodece zemlje Evrope su se istorijski uvek plasile jedne velike Srbije.
Zbog toga se i vode takve represalije i ratovi.
Istorija je pokazala da Srbija nije imala tolike ratove , bila bi drzava sa oko 55 miliona stanovnika, koja bi bila veliki igrac u Evropi.
Zato su Austrougarci i Hitler hteli da Srbija zauvek nestane , kako kroz ratove tako kroz prekrstavanja i uzimanja entiteta.
To sada pokusava Amerika i NATO.
Dosta smo gledali da pomazemo drugima u nevolji .
Doslo je vreme da gledamo nasu bracu, nas narod, nasu kulturu i veru.

(субота, 22. феб 2020, 06:53) - anonymous [нерегистровани]

opasno su udarili po Srpskom rodu

na svakom mogucem frontu udaraju po Srpskom narodu, samo sloga srbina spasava i nista drugo !!!

(субота, 22. феб 2020, 00:06) - anonymous [нерегистровани]

Najveca pretnja

Licemerno! Paradoksalno. Oni koji su izvrisili disgregaciju Jugoslavije danas pricaju o zajednici. Stvaranje novog indentiteta. Bosanizacija Srba “ Mlada Bosna” ali bez Srba. Crnogorizacija Srba, negacija Srba. Cista provokacija! Srbi treba da budu lukavi, da ne nasedaju na fore. Ovi su spremni da nas uguraju ponovo u rat. Nije lako biti Srbin! Verovatno mi smo im tolika pretnja da su spremni da nas bombarduju u ime ljudskih prava, Bosne,Crne Gore, Kosova. Nista se ovde ne menja. Huskaju i dalje. Hoce da nas nema. Od Kosova nema nista, tamo su Srbi gotovo istrebljeni. Ima nas vise ovde u Scajcarskoj. Mi smo pretnja na Balkanu zato sto nas ima.Mora da nas asimiliraju kao narod drugog reda. Ovo je tek pocetak. Prisvajaju crkve, jezik, indentitet. Oslabiti Srbe znaci vladati Balkanom.

(петак, 21. феб 2020, 23:47) - anonymous [нерегистровани]

Ozbiljna pretnja

Od Palmera nismo drugo ni očekivali. Istovremeno, sve je izvesnije, da i on predstavlja pretnju, koju treba shvatiti ozbiljno !