Инцко: Додик је прешао црвену линију, спреман сам да реагујем

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оценио је да су српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и Скупштина Републике Српске прешли црвену линију и додао да је спреман да реагује, али да то не би урадио без Управног одбора Савета за имплементацију мира (ПИЦ).

Додао је да су државе тзв. Квинте увек биле за коришћење бонских овлашћења, која дају велика овлашћења високом представнику, али и друге, ако ништа друго не би помогло, пренео је портал Кликс.

"Ја сам спреман да реагујем, али само са ПИЦ-ом. Не бих то радио сам. У ПИЦ-у је у току ново размишљање и све више чланица мисли да треба користити бонска овлашћења, али одлука још није донета. Осим Русије, има унутар ПИЦ-а још држава које мисле да су најбоља домаћа решења. И ја исто мислим, и то су државе које верују у домаћа решења, али вам нећу јавно казати које су. Све те државе мисле добро за БиХ. У ПИЦ-у има 11 или 12 држава, неке су више, а неке мање за коришћење бонских овлашћења", поручио је Инцко у разговору за Ал Џазиру Балканс.

Осврћући се на данашњу изјаву лидера СДА, СББ-а и ДФ-а, Бакира Изетбеговића, Фахрудина Радончића и Жељка Комшића, који су Додику поручили да неће дозволити прелажење црвене линије, Инцко је рекао да је црвена линија када неко каже да неће поштовати одлуке Уставног суда БиХ, конкретно ову последњу о власништву над пољопривредним земљиштем.

"Замислите када би неко на острву Корзика рекао да неће поштовати одлуке Уставног суда у Паризу. (Председник Емануел) Макрон би одмах послао војску", рекао је Инцко.

Уставни суд је, каже он, темељ сваке државе и одлуке се морају имплементирати.

"Изетбеговић је рекао да прво треба да реагује Тужилашво БиХ, а знамо ко је предложио ових осам закључака у НСРС, знамо ко је био присутан. Крајње би било време да домаће институције ураде свој посао, а ако неће, онда увек постоји могућност да у међународној заједници нађемо заједнички језик", казао је Инцко.

Он је додао да се неће мењати територија РС.

"Није се мењала територија Србије када је Додик тамо купио неко земљиште или вилу. Титулар државне имовине је држава", навео је Инцко.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. феб 2020, 20:57) - anonymous [нерегистровани]

Obican narod

I Bosnjacima i Srbima i Hrvatima i drugima, svima bi bilo bolje da nisi ni zapocinjao

(четвртак, 27. феб 2020, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

Hajde da vidimo koliko je jak OHR!

Sad su na potezu. Dosta su propuštali pred velikosrpskom i islamofobskom politikom, vec skoro 3 decenije!

(четвртак, 27. феб 2020, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

Kada S.Makedonija nema entiteta, kad Hrvatska više nema entitete...

Zašto bi BiH imala?
U S.Mkd žive također muslimani, Albanci, ako što su Bošnjaci u BiH pa SMKD nema entitete.

(четвртак, 27. феб 2020, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

Kakav "novi sudija"?

Rusija je smenom Medvedeva pokazala da u njoj ništa nije kako treba.

(четвртак, 27. феб 2020, 16:00) - milan lala [нерегистровани]

Inckova patetika

Incko preti praznom puskom . Nemoj nas bre zasmejavati. Vrlo dobro zna da bilo sta da odluci protiv Dodika to se nece sprovesti u R. Srpskoj , niti se to moze silom sprovesti jer bi se sukobili sa institicijama R. Srpske : policijom , vojskom i narodom u R. Srpskoj. Danas baja Srbi nisu sami kao nekad sto je bilo . Nisu ovo 90-te kad su stranci mogli ciniti sta su hteli Srpskom narodu . Na Istoku novi je sudija . Nema vise kaznjavanja Srba kad se kome cefne iz saraj Sarajeva. Neka Incko kazni provokatore Izitbegovica, Dzaferovica i Komsica

(четвртак, 27. феб 2020, 15:22) - Воронцов [нерегистровани]

Инцкова канцеларија створила је Додика таквим какав јесте

Зашто Инцко прво не упореди устав БиХ и одлуку Уставног суда БиХ где би једноставно дошао до закључка да Уставни суд БиХ крши Устав БиХ, а не да понавља фразу како се одлуке Уставног суда БиХ морају поштовати. Безакоње се никада не мора поштовати. . Пошто се проводи безакоње онда и Додик може да то критикује па онда чак да оде и даље па да по угледу на Инцкову канцеларију и он предлаже нешто што није у складу са Дејтоном .

(четвртак, 27. феб 2020, 14:06) - anonymous [нерегистровани]

@Mostar je problem

Probleme u Mostaru generisu HDZ i SNSD? Da li se salite?
Kakav uticaj u Mostaru moze da ima SNSD ili bilo koja srpska politicka partija kada Srba tamo vise skoro i da nema, iako ih pre rata bilo mnogo.

Dve najjace politicke partije u Mostaru su HDZ i SDA. Naravno vi niste spomenuli SDA vec SNSD koji nema nikakav uticaj u Mostaru. To govori da bosanski muslimani vide samo ono sto oni zele da vide pa makar to nemalo veze sa realnoscu.

(четвртак, 27. феб 2020, 13:57) - anonymous [нерегистровани]

@Smenjen je i Poplašen 1998 i niko niša..

Poredite 1998. godinu kada su stranci bili i vojno i na sve druge nacine prisutni u BiH sa 2020. godinom. Danas ne mogu da urade nista, da mogu uradili bi to odavno.

(четвртак, 27. феб 2020, 13:44) - anonymous [нерегистровани]

Incko...

...koliko stranaca sedi u ustavnom sudu Francuske u Parizu?

(четвртак, 27. феб 2020, 13:39) - anonymous [нерегистровани]

Mostar je problem

...kojeg generiraju ljudi iz HDZ uz pomoć SNSD, kao uostalom i sve mehanizmw vlasti u tzv "federaciji".
Već decenijama.