Додик: Српска више загледана у Србију него у БиХ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска нема план за сецесију и да је њен примарни циљ - изворни Дејтон.

Милорад Додик је на конференцији конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је веома важно сачувати мир у Српској.

Истакао је да је примарни циљ Републике Српске изворни Дејтон, очување Републике Српске и њеног легитимитета, као и да Србија буде јака, јер је Српска више загледана у Србију него у БиХ.

Говорећи о нападима на председника Србије Александра Вучића који у последње време непрестано долазе из Сарајева, Додик је рекао да је за разлику од њих Вучић човек мира и стабилности у региону, те да се понаша државнички.

"Предсједник Србије Александар Вучић јасно је већ неколико пута показао да жели да сачува мир како у Србији, тако и Српској, а и у регону", рекао је Додик.

Извештај о стању у БиХ, каже Додик, имао је одмерен став којим се жели сачувати стабилност.

"Веома је јасно исказано Вучићево опредјељење да се дјелује у функцији система, али је очито да званично Сарајево жели да води "сећијску политику" и све добро опструише", навео је Додик.

Нагласио је да политичко Сарајево на челу са Бакиром Изетбеговићем покушава да држи предавање шта треба да ради председник Србије.

"Бањалука више припада Вучићу него Изетбеговићу" 

"Изетбеговић покушава да се политика води у БиХ по мјерилима "Исламске декларације". Бошњацима највише одговара нестабилна Србија и нејак предсједник. Треба рећи и да својатање Бањалуке као шехер-града није примјерено. Бањалука више припада Вучићу него Изетбеговићу", рекао је он, истичући да Изетбеговићу то ипак неће поћи за руком.

"Република Српска има легитиман циљ да преферира изворни Дејтон и надлежности. Многи сматрају да је БиХ већ пропала земља, а у Сарајеву нису срећни због тога. Ја никада нисам позивао на оружје као што је то радио Изетбеговић. Они бране "Исламску декларацију" и исламско уређење, али неће доживјети да се БиХ додатно милитаризује", изјавио је Додик.

Додик је рекао да део међународне заједнице спроводи политику бошњачких лидера у БиХ.

"Најсвјежији примјер је синоћња изјава Валентина Инцка који је одмах након обраћања Бакира Изетбеговића, Фахрудина Радончића и Жељка Комшића поновио исто што су и они говорили", нагласио је Додик.

Он је констатовао да се Инцко само појави да етаблира оно што су они рекли.

Додик је истакао да се у БиХ путем институција као што је Уставни суд БиХ доносе одлуке које су антиуставне.

"Српска се мора одбранити, ово је кључни тренутак. Не можемо прихватити одлуку Уставног суда јер је она неуставна. Уставном је дефинисано да имовина припада ентитетима. Ми нисмо изазвали ову ситуацију већ неки други и одбацујемо нападе на Републику Српску", поручио је Додик.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. феб 2020, 17:05) - anonymous [нерегистровани]

Само мирно, дипломатски...

...излазите што пре из тог "босанског лонца". Изгубљено је 25 година чекајући да се " браћа" уразуме, али нема од тога ништа, пуко замајавање. Нема се шта више чекати. Слобода.

(четвртак, 27. феб 2020, 15:35) - milan lala [нерегистровани]

Sloboda i za Srbe

Ispravno govori predsednik Dodik, podrska paralamentu R. Srpske i odlukama koje su donesene.Podrska narodu i predsedniku Dodiku u odbrani izvornog slova Dejtona.Incko, Izitbegovic, Komsic i Dzaferovic su remetilacki faktori u BiH to jest izvori stalnih tenzija.

(четвртак, 27. феб 2020, 15:14) - Воронцов [нерегистровани]

Довољно је било да су се на политичкој сцени појавили Изетбеговићи

То је деведесетих значило пропаст и страдање свих народа у БиХ. А континуитет стагнације БиХ на свим пољима и даље се наставља.( Само ни Срби се не могу похбвалити са успехом својих политичара на просторима БиХ)