Читај ми!

Петрич: Пропадну ли идући избори у БиХ због бојкота Срба и Хрвата, то је фактички крај државе

Ниједна интервенција са стране за стварање државе и њених институција не сме да траје дуже од десет, највише дванаест година, каже бивши Високи представник за БиХ Волфганг Петрич у интервјуу бечком дневнику Пресе.

Волфганг Петрич прави директну паралелу између америчке интервенције у Авганистану и западног инжењеринга у Босни и Херцеговине и закључује да су обе неуспеле на сличан начин.   

У Авганистану су потпуно занемарене историјске и културне претпоставке, као и осетљива геополитичка констелација, истиче Петрич.

"Требало је имати више слуха за стање на терену, за скупине које тамо живе, за институције које би биле локално подношљиве", сматра Петрич.

Али, каже, Запад је реаговао с позиције снаге у Авганистану, желео више, хтео да споља гради државу западних карактеристика, "што је тешка и упитна стратегија, која се примењује и у Босни".

Наглашава да је у Авганистану таква стратегија од почетка била осуђена на пропаст. На Балкану је нешто другачије, он је Европа. У Босни су инструменти изградње државе – безбедност, право, управа "боље, иако не оптимално примењени, али и то с успехом само у првим годинама. Онда је све стало."

Предуго постојећа институција Високог представника у БиХ је "у међувремену постала контрапродуктивна", каже Петрич и сâм високи представник од 1999. до 2002.

Посебно критикује претпоследњег високог представника Валентина Инцка, јер је уочи одласка декретом увео Закон о забрани негирања геноцида у Сребреници.

Тиме је успостављен дупло негативни ефекат, каже Петрич, за жртве није постигнуто ништа, а српски бојкот државних институција БиХ је парализовао земљу.

БиХ је тренутно у највећој кризи до сада, поручује Петрич. Нови високи представник Кристијан Шмит "сада мора да се сналази како да се извуче из те ситуације", додаје он.

Ако се та криза не реши, онда су сви напори ЕУ и Америке за нови изборни закон пропали.

"Пропадну ли идући избори због бојкота Срба и Хрвата, то би био фактички крај државе Босне и Херцеговине", поручује Петрич.

Петричев закључак на крају: "Авганистан је далеко, али једна тако дисфункционална држава усред Европе је директна претња за Европу."