Потписан споразум о реализацији ауто-пута Београд-Сарајево

Министарка за саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић потписала је споразум са БиХ о ауто-путу Београд–Сарајево. Уговор је у име Савета министара БиХ потписао Саша Далипагић, заменик министра комуникација и промета. Потписивању је присуствовала и амбасадорка БиХ у Србији Аида Смајић.

Аутопут Београд-Сарајево градиће се као прстен, у два правца: Кузмин - Сремска Рача - Бијељина и Пожега - Котроман. Деоница Сремска Рача - Кузмин дуга је око 18 километара, а траса Пожега-Ужице-Котроман око 60 километара.

"И за нас није то само пут, то је пут који повезује две државе. Пут који ми зовемо пут пријатељства пут који треба да нас повезује и води ка будућности а не ка прошлости и свим оним проблемима које смо у прошлости имали. И зато је за нас овај споразум важан", рекла је министарка инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић.

Деоница Сремска Рача - Кузмин пројектована је, објашњавају надлежни, као класичан аутопутни профил са две возне и једном зауставном траком и средњим разделним појасом, за брзину од 130 километара на час и део је будућег ауто-пута према Бијељини.

"Сигурно да ће наши билатерални односи кренути узлазном путањом, не само изградњом већ и овим малим стварима које чинимо, у циљу побољшања билатералних односа малим, ситним стварима којима идемо ка коначним решењима", каже амбасадор БиХ у Србији Аида Смајић.

Изграђени мост код Братунца на Дрини који је већ готов и који треба да добије гранични прелаз талац је административне кризе у БиХ.

"Ја стварно верујем да ће се покренути формирање нове власти, и да ће то решити та питања јер стварно није у реду да направимо мост, а мост стоји, људи га не могу користити", сматра заменик министра комуникација и промета БиХ Саша Далипагић.

Вредност изградње обе дионице на територији Србије је око милијарду и педесет милиона евра, од чега је око 220 милиона евра вредност дионице Сремска Рача - Кузмин, а око 830 милиона евра деоница Пожега-Котроман.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 14. дец 2019, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

Novac

Je li ovo najskuplji autoput na svetu, 13.7 miliona evra po kilometru?