На продају фабрика бакарних цеви у Мајданпеку, шта ће бити са 400 радника

Око четиристо радника Фабрике бакарних цеви у Мајданпеку од нове године је на принудном одмору и њихов даљи статус у фирми, како сами кажу, за сада је нејасан. То предузеће, које је било једно од најпрофитабилнијих у Србији у области прераде бакра, пре петнаест година приватизовала је руска компанија "УГМК холдинг".

Према записнику са ванредне скупштине акционара, објављеном на сајту Фабрике бакарних цеви, фирма је крајем прошле године променила назив и основну делатност из производне у трговинску.

Разлози за промену су, како наводи руководство, губици у пословању и прилагођавање тржишту. Прошле недеље донета је и одлука о спровођењу социјалног програма. Све то је узнемирило раднике.

"Ово је веома тешка и мучна ситуација, с тим што се тај сам процес одвијао без најаве, фактички није било најаве да ће се тако нешто догодити. Овом одлуком о новој систематизацији где се планира да дванаест радника остане да ради у фабрици, фактички без посла остаће неких 280 радника који су стално запослени и где ће се спровести социјални програм и 80 до 100 радника који су били упослени на привременим и повременим пословима", истиче Владимир Салковић, председник Индустријског синдиката фабрике "Бакарне цеви а. д. Мајданпек".

У Мајданпеку данас живи око 5.000 становника. Већина запослених ради у рударско-металуршком комплексу, руднику бакра и фабрици бакарних цеви.

Овакав развој ситуације је, кажу грађани, страшан и велики.

"Локална самоуправа помно прати дешавања у фабрици бакарних цеви. Свакако смо највише забринути за судбину тих радника и њихових породица. Према нашим информацијама, за куповину фабрике бакарних цеви била је заинтересована једна грчка компанија и општина, локална самоуправа може помоћи у том смислу у проналажењу нових партнера који су заинтересовани за куповину фабрике бакарних цеви", поручује Никола Науновић, председник Скупштине општине Мајданпек.

У овом тренутку извесно је само то да је фабрика на продају, да производње у јануару нема и да су радници и даље на принудном одмору. На питање како ће фабрика наставити пословање, за сада нема званичних одговора.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 28. јан 2020, 17:51) - anonymous [нерегистровани]

privatizacija

menadzer treba da je sposoban da nadje dobro trziste i onda nema problema.kada neko hoce da kupi fabriku jeftino,onda se prvo sve urusi i onda se proda u bescenje.stari recept.

(субота, 25. јан 2020, 08:16) - anonymous [нерегистровани]

Фабрика бакарних цеви

Неће запослени баш тако лоше да прођу, добијају огромне отпремнине. Знам неке који ће добити по 15-20 000 евра, што није баш мала сума, нарочито за живот у тако малом месту. А најбоље ће проћи они којима је остало још пар година до пензије, њихове отпремнине су веће од ове цифре што сам навела.

(субота, 25. јан 2020, 05:58) - anonymous [нерегистровани]

Fbc

Jadni ljudi, narod masovno napušta opštinu Majdanpek, mislim da bi rukovodstvo ove opštine ozbiljno trebalo da se pozabavi ovom temom. A ovo je još jedan od razloga zbog čega. Pod hitno naći strateškog partnera i obnoviti proizvodnju. Nekada se sirovina za cevi uzimala iz RTB-a, pa je sve funkcionisalo bez gubitaka. U suprotnom u opštini će ostati mali broj penzionera, kinezi i preostali radnici rudnika.

(петак, 24. јан 2020, 00:16) - anonymous [нерегистровани]

A.D.

Neka drzava otkupi ovu vrlo vaznu fabriku, sa suficitom iz budzeta i nekim v.d.-om za pocetak a posle proda ili napravi A.D. za zainteresovane.

U Majdanpeku i ovako ne radi vise bog zna sta ( Zlatara, napr.) pa bi gubitak bio ogroman za grad, okolinu i sire.

(четвртак, 23. јан 2020, 09:01) - Siniša Stojčić [нерегистровани]

FBC

Broćki @ u Čikagu 80-ih, vlasnik Fabrike hteo da preseli istu na meksičku granicu. Zbog jeftine radne snage. Skočio sindikat, radnici, došlo do Vašington, ne može. Šta sa ljudima iz Čikaga. Ako je privatna firma, ali ako je kupio, kod nas možda i dobio, ne može da radi šta hoće, iako je privatna svojina. Ali on je odgovoran za 400 ljudi, i ne može da zatvori vrata, kad hoće.

(среда, 22. јан 2020, 13:56) - Siniša Stojčić [нерегистровани]

Fabrika bakarnih cevi

Šta da preduzme kad je privatna firma? Tačno, ali uvek postoji neko rešenje. Da pozove vlasnika i razgovaraju oko pomoći, putem subvencija, dok država ne nađe kupca. Možda bi je baš Kinezi kupili. Ta fabrika ima sirovinsku bazu, ne verujem da nema perspektivu

(среда, 22. јан 2020, 09:37) - Manja [нерегистровани]

Fabrika bakarnih cevi Majdanpek

Ovo je ozbiljna stvar, velika fabrika i za taj grad veliki gubitak. Toliko ljudi su preko noci ostali bez posla bez ikakve najave, a u gradu gde ljude drzi samo posao. Mediji bi trebalo vise da pisu o ovome i da javnost bude bolje upoznata. Drzava je ranije intervenisala i za manje fabrike, a ovo je ozbiljna fabrika i u sirem regionu.

(среда, 22. јан 2020, 09:01) - Broćki [нерегистровани]

Privatni

Šta da preduzme kada je privatna firma???

(уторак, 21. јан 2020, 22:24) - Siniša Stojčić [нерегистровани]

Fabrika bakarnih cevi

lokalna vlast nije blagovremeno signilazirala državi da preduzme mere. Jadni ljudi