"Србијагас" обећава убрзану гасификацију земље

Гас је међу најефтинијим енергетима и, осим што греје, чистији за животну средину. "Србијагас" најављује и ниже цене прикључака. Тај енергент више би користили и привредници и грађани, али није доступан свима, јер велики део земље није гасификован. Из "Србијагаса" обећавају да ће, већ од ове године, убрзано мењати слику гасне мреже земље.

Гасном мрежом покривена је трећина земље: потпуно је гасификована само Војводина, две трећине територије Београда и тек делови појединих градова.

У "Србијагасу" рачунају да ће током године моћи да кажу да је гасификовано пола Србије.

Завршиће добар део гасификације Браничевског, Златиборског и Рашког округа. Још су амбициознији пројекти у припреми - гасификација јужне и источне Србије и Колубарског округа.

"Изузев истока Србије, ми ћемо ове године практично започети све гасификације. Значи до 2022. године ово што сада стоји у плановима Србијагаса које је Влада одобрила, Србија би требало да буде гасификована у проценту 70 посто", наводи генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Гасификација обезбеђује алтернативу у грејању. Еколошки је посебно значајна за Ваљево, Смедерево и Београд, градове који се боре са загађењем.

Из локалних самоуправама на југу земље поручују да им без гаса нема привредног развоја.

"Не може се замислити рад у привреди без гаса. Ми тренутно имамо копанију Теклас која као основни енергет користи гас. Међутим, гас који допрема цистернама је веома скупљи од гаса који се допрема редовним снабдевањем из цевовода", напомиње председник Општине Владичин Хан Горан Младеновић.

Директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ Горан Јовић каже да је гасификација југа Србије до скоро звучала као "научна фантастика".

"Очекујемо да у 2020. години имамо прикључење не само фирми које се баве привредном делатношћу, него и фирми које су јавна предузећа, топлане који су највећи загађивачи, али и оне које снабдевају грађанство и привредне субјекте", истиче Јовић.

Осим што је велик посао, гасификација је и скуп пројекат.

За гасну мрежу од Лесковца до македонске границе потребно је 170 милиона евра, а за гасоводе у Колубарско-подрињском крају више од 140 милиона евра.

"Средства ћемо обезбедити што из текуће ликвидности Србијагаса што из могућих кредитних линија или из могућих стратешких партнерстава", најављује Бајатовић.

Ако буде како кажу, гасификација земље омогућиће да се на гас прикључи 800.000 домаћинстава.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 18. авг 2020, 11:08) - misa [нерегистровани]

kopanje

kod nas u sremu upravo kopaju ulice i provode gas,svima nam je drago jer ce nam olaksati zivot,tu pre svega mislim na seoska domacinstva,ali imamo problem,jedno pravimo drugo rusimo.konkretno kod nas u grgurevcima u ulici fruskogorska podkopali su asfalt,odvalili su uzduz ulicepodporu koja je od krupnog kamena i to ce voda da izloka ,polomili asfalt i ko ce nama popraviti sad ulicu a to smo na jedvite muke napravili pre 30god.ulica je u blatu i jedva se prolazi kad su ove kise,moze li neko da dodje i naredi popravku kako je bilo,pozdrav misa iz fruskogorske,curcic

(четвртак, 23. јан 2020, 16:08) - Dejan034 [нерегистровани]

Dobar početak

Samo da reše kao će zbog legalizacije objekata da ubrzaju priključak gasa na kuće gradjana

(четвртак, 23. јан 2020, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

Topla voda

Mora da se radi na tome da se iskoristi potencijal geotermalnih izvora .

(четвртак, 23. јан 2020, 12:26) - Sremac [нерегистровани]

Gas Gas

Nista od toga dok god je gas skuplji od drva i peleta nafte pogotovo po selima kod nas u Sremu ispred svake kuce stigo nikoga nije prikljucio jer je preskup

(четвртак, 23. јан 2020, 12:10) - Огњен [нерегистровани]

Добар потез ...

и први корак у циљу смањења загађења ваздуха у Србији, али то треба да остане дугорочно опредељење и државе и Србијагаса и локалних самоуправа. Да се не догоди да грађани уведу гас а затим из месеца у месец уследи повећање цене овог енергента.

(четвртак, 23. јан 2020, 11:23) - anonymous [нерегистровани]

Na primer ja

Ja mnogo volim izbore. Pre njih je sve mnogo lepo.