Хоће ли минерал будућности променити слику Србије

После шеснаест година, "Рио Тинто" је у петак завршио геолошка истраживања резерви минерала јадарита у околини Лознице. Светски гигант потврдио је РТС-у да наставља радове на развоју новог рударско-прерађивачког комплекса.

Околина Лознице је јединствено светско налазиште новог минерала јадарит, који садржи лаке метале – литијум и бор.

Од 2004. "Рио Сава експлорејшен", ћерка компанија "Рио Тинта", на површини од 200 километара обрадила је триста истражних бушотина. У наредних осамнаест месеци урадиће геотехничке и сеизмичике послове и лабораторијска испитивања нађеног минерала.

"У реализацију Пројекта 'Јадар' до сада је 'Рио Тинто' инвестирао преко двеста милиона америчких долара и спровео око 2.000 тестова ради развоја иновативне технологије за прераду јадарита. Приоритет је постизање дугорочних решења за развој новог, модерног и безбедног гринфилд рударско-индустријског комплекса. Радимо све да завршимо посао правовремено у најбољем интересу и за Србију и за нашу компанију", наводи "Рио Тинто".

У Влади очекују да им инвеститор до краја јула достави елаборат о резервама јадрита, а већ почетком идуће године затраже и дозволу за изградњу рудника.

"Уколико то све буде ишло у складу са том предвиђеном динамиком, тај рудник би могао да почне са експлоатацијом 2024. или почетком 2025. године. Управо им је одобрено додатних 30 милиона долара за завршетак ових радова. Нека процена вредности на отварању рудника је више од милијарду долара и реч је о једном налазишту које када крене експлоатација промениће слику Србије. Ми огромну наду улажемо у развој тог пројекта", каже министар рударства и енергетике Александар Антић.

У локалној заједници рачунају да ће та инвестиција погурати развој целог Подрињско-колубарског региона. Влада инсистира да поред рудника и прерађивачких капацитета, Лозница добије и фабрику литијумских батерија.

"Ми смо са нестрпљењем очекивали завршетак истражних радњи и оно што ми очекујемо то је да се крене у нови циклус. Тако да се цео тај поступак до коначног отварања рудника, а надамо се одмах потом у другој фази и фабричких постројења што пре дође, да упосли велики број људи и наравно, по основу рудне ренте и свега осталог, да овај град и наша држава и те како има бенефите од тога", каже градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Јадарит важи за минерал будућности. Има широку примену у аутомобилској, авио и ракетној индустрији и информационим технологијама. Процењује се да лозничко налазиште може да испуни до десет одсто светских потреба за веома траженим литијумом.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2020, 08:23) - Milan [нерегистровани]

Хоће ли минерал будућности променити слику Србије

Apsolutno hoce. Kada balkanski atomski soko, ponovo rasiri krila nad Srbijom, ako se ne saglasimo opet ce nas bombardovati za nasu korist i razvoj i razvoj demokratije.Dobicemo N miliona dolara a unistiti okolinu za N x N = marsovski pejzaz gde se nece moci ziveti, ali ce Nassa moci da snima filmove o letenju na Mars kao sto je snimala i letove na Mesec u pustinji, tako da ce para biti samo nece biti nikoga da ih koristi, a nasi ministri ce sedeti negde u americi i pricati o velikom razvoju Srbije koji su napravili.
Zato predlazem da se provere znanja i kvalifikacije ministara da se utvrdi mogu li oni o tome uopste da pricaju a ne odlucuju, a zatim provera savesti testom podsaznanja pod dubokom hipnozom.
Zbogom, vidimo se na marsovskim pejzazima u Srbiji, ako neko prezivi takvu srecu.

(недеља, 16. феб 2020, 12:38) - Ђорђе [нерегистровани]

Питање


Сви се питамо само да ли ће велику добит од тога имати Србија или као у већини случаја неке стране компаније и појединци из Србије који би то омогућили.Само да не буде сва та велика добит од тога већи број радних места за рударе,плаћање пореза држави страних фирми и томе слично.

(недеља, 16. феб 2020, 11:04) - anonymous [нерегистровани]

Ekološki čisto

Neće i ne može da bude. Pročitao sam na ovom sajtu u prošlom članku, koji je govorio o litijumskim baterijama da treba 1200 l vode za kilo litijuma. Znači praznimo vodu , zagadjujemo tlo, unistavamo mu strukturu i osiromašujemo ga. Nema tih para koje mogu život da kupe. Ili bar ja tako mislim.

(недеља, 16. феб 2020, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

eto....

mi ce mo kopati rudu za 30-40 hiljada dinara a oni ce uzimati milijarde,to je znanje ali ne nase nego njihovo...

(недеља, 16. феб 2020, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

Investicije

Stvar je tako jasno. Drzava nema para za milionske investicije da se ulozi u pokretanje eksplotacije rude. Kao u svim drzavama na svijetu (ako nisu komunisticke) privatne firme specijalizovane uzimaju kapital ili svoj ili od banaka i preuzimaju rizik o novcu, pronalazku trzista, itd. Drzava je cesto los preduzetnik, vlade postavljaju svoje ljude na bitne pozicije, u svjetskoj ekonomiji i samom poslovanju nemaju iskustva, kapaciteta, glasaci su joj bitniji nego profit, stvaraju dugove od neceg cega ima u ogromnim mjerama itd. (to je svagdje u svijetu ili bio nekad slucaj, ili i dalje u nekim zemljama) Npr. ta ista kanadska firma ili bilo gde je prijavljena posluje za sebe, a ne za Kanadu, itd. Mnoge su prijavite na nekim ostrvima legalno radi ustede poreza. Tako i da je firma "srpska" sve ovo sto sam naveo ide ispred. Pitanje je koliko objektivno od kolaca dobija drzava, drustvo, taj kraj, itd.? Jedino sto drzava moze da uradi je da postavi visoke ekoloske standarde, kontrole, zalaganje za prava radnika, da im se dadnu vece plate, itd. Onda opet zavisi koliko je takvim postupkom drzave "atraktivno" da ulazu kod nas. To je surova istina.

(недеља, 16. феб 2020, 07:23) - anonymous [нерегистровани]

@Ključ je znanje, a ne resursi

Slazem se da je industrijski i tehnoloski razvoj kljuc napretka.
Ali gresite kada kazete da se ni jedan narod nije obogatio na racun prirodnih resursa.
Obidjite naftom bogate drzave Kuvajt, Saudijska Arabija itd., ili uporedite slike Saudijske Arabije od pre 100. godina i danas i videcete koliko niste u pravu...Kad imate novac, a prirodni resursi su novac, mozete kupiti bas sve pa i najnaprednije tehnologije...

(недеља, 16. феб 2020, 07:09) - anonymous [нерегистровани]

"Nase"

Nece ni Loznice vise biti.....Ameri su to vec kupili za par hiljada.....

(недеља, 16. феб 2020, 06:53) - Helleri [нерегистровани]

Tehnologija

Mi nemamo tehnologiju za preradu rude. Tehnologija je skupa i zahteva godine i godine rada a niko neće da nam je da ili proda. Zato smo prinuđeni da nalazišta prepustimo i dobijamo mali procenat od svega toga. A da ne pričamo o dodvoravanju i talenju...

(недеља, 16. феб 2020, 06:12) - anonymous [нерегистровани]

svedska

Nije dovoljan razlog za povratak.Mi smo napravili tu gresku pre 15 god.Jos se kajem

(недеља, 16. феб 2020, 03:56) - anonymous [нерегистровани]

Lep tekst

Sve je lepo napisano, promeniće sliku Srbije, otvoriće se površinski kop, uništiti priroda, zagaditi vode, i td..a niko ne kaže da ova kompanija ne daje više od 2% od ukupne vrednosti rude matičnoj državi. Otkrili su oni ogromna nalazišta zlata u istočnom delu Makedonije, ali za 2%... tolika šteta prirodi jednostavno nije vredelo, pa su ih najurili odatle.