Шта се дешава са путницима када банкротира авио-компанија

Турска авио-компанија "Атлас глобал" је 12. фебруара, после вишемесечних нагађања, поднела захтев за банкрот. Поред турске компаније, италијански превозник "Ал Италија" је, због финансијских проблема, објавила да улази у процес ликвидације. Ове и прошле године више од 20 авио-компанија, укључујући и компаније из Европе, такође су банкротирале. Поставља се питање која су права путника у тим случајевима.

Ако ових дана планирате путовање авионом треба на уму да имате две чињенице: многе мале авио-компаније налазе се у финансијским проблемима и веома повољно нуде карте за такозване локалне летове.

Велике компаније због све учесталијег банкрота малих превозника повећавају цене и смањују права путника.

Пртљаг који није ручни може вас додатно коштати и до трећине карте. На све ово треба додати да су летови ка Кини обустављени до краја маја.

"Када авио-компанија банкротира путници немају право на надокнаду, заправо на повраћај уплаћених авио-карата. Прво морају да се намире кредитори, запослени, сви они којима авио-компанија дугује новац, па тек онда путници. Нажалост, тих случајева у овој години имамо већ око 15", каже авио-агент Игор Врањешевић.

Карте је препоручљиво куповати код агената јер вам они могу лакше обезбедити превоз у случају банкрота авио-компаније.

"Агенција која је продала карту може да ускочи и да пронађе неко решење да путника врати назад, и да врати у Београд с тим што та решења могу некада да буду и наплаћена зато што авио-компаније не враћају новац, али у неком брзом року могу да врате средства", рекао је Врањешевић.

Додатне проблеме у авио-саобраћају сада прави и коронавирус.

Кина је обуставила локални саобраћај и приземљила више од 4.500 пилота и стјуардеса са 40 одсто плате до јуна.

Опада и промет великих европских аердорома јер нема долазака са Далеког истока.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2020, 09:41) - Passenger [нерегистровани]

Osiguranje

Da li ste culi za osiguranje? Putno osiguranje ili pak (ako imate to) osiguranje preko kreditne kartice ce vam nadoknaditi sve troskove i jos ce vam i platiti hranu i pice ako je vas let otkazan ili kasni vise od tri casa (ili ako aviokompanija bankrotira). Takodje ce vam naci alternativne avio karte o njihovom trosku, za vas i vasu porodicu koja putuje s vama. Kad kupujete avio karte trebalo bi da razmotrite vase opcije sto se tice putnog osiguranja ako ga vec nemate.

(недеља, 16. феб 2020, 20:46) - anonymous [нерегистровани]

Re: Imaj u vidu

Baš tako. To ovaj američki "kapitalizam" (u stvari robovlasništvo) stalno pokušava da sakrije. Prvo se podmiruju oni koji imaju najviše para, jer oni ne smeju ni slučajno da ih izgube. Za jadan narod koji često jedva skrpi pare za te karte mnogo ih zabole i jedini razlog što im ipak daju neku siću jeste ideja da će narod onda tu siću da potroši na kupovinu novih karata. Bilo da ipak odu na planirani put, bilo da se nekako vrate kući.

(недеља, 16. феб 2020, 18:16) - Markovljev [нерегистровани]

Zakonito okradanje ljudi

Ja dam žive pare za kartu a nemam pravo na povraćaj novca. Nova potvrda zelenaškog kapitalizma, oguliti sirotinju u korist velikih i bogatih. Zašto mu ja nisam kreditor ako sam dao pare unapred? sve dok neizvrši obavezu prema meni ja sam takodje kreditor.

(недеља, 16. феб 2020, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Sta je vazno u tom slucaju

Da imaju foto aparate ili mobilne. Da bi se slikali.

(недеља, 16. феб 2020, 13:13) - Бата [нерегистровани]

Имај у виду

Игоре, стручњаче, и путници који су платили карте унапред су кредитори.