Изградња ауто-пута Пожега–Котроман почиње 2021.

Пројектна документација за градњу другог правца ауто-пута од Београда до Сарајева, Пожега–Котроман, биће завршена ове године, а радови би могли да почну 2021, најавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Зорана Михајловић је након састанка са министром за транспорт и комуникације БиХ Војином Митровићем пренела новинарима да је састанак био врло успешан и да је договорено да се већ наредне седмице формира оперативни тим за реализацију заједничких пројеката.

Казала је да је изабран извођач радова за заједнички гранични прелаз на мосту између Љубовије и Братунац и да би његова градња могла да буде завршена већ до краја ове или почетком идуће године.

Министарка је рекла да је са колегом Митровићем разговарала о већ изграђеном мосту на Дрини између Љубовије и Братунца, који ће бити функционалан када буде изграђен заједнички гранични прелаз на страни Републике Српске.

Захвалила је министру Митровићу и Милораду Додику на доношењу одређених одлука и избору извођача радова.

"Разговарли смо и о реконструкцији још 11 мостова и верујем да ћемо врло брзо потписати споразум о тој реконструкцији. Влада Србије обезбедила је буџет за шест мостова које ћемо заједнички реконструисати", навела је Михајловићева.

Изразила је задовољство што је министар Митровић прво у Србији посетио њено министарство.

"Инфраструктура повезује људе, а нама је вазно да повежмо наш народ и да људи са обе стране Дрине имају што бољу комуникацију. Договорили смо се да формирамо оперативну групу која ће се већ следеће недеље договарати о свом првом састанку и бавити овим важним темама", рекла је она.

Михајловићева је подсетила да су започети радови на изградњи ауто-пута од Београда до Сарајева на правцу Кузмин - Сремска Рача и додала да се радови одвијају договореном динамиком.

Железничка веза Београда и Сарајева 

"Разговарали смо о железничкој вези између Беогада и Сарајевa, што је за нас такође значајно", казала је министарка и подсетила да је председник Србије Александар Вучић о томе говорио још пре две године.

Каже да је данас на састанку било речи о потенцијалним правцима и вредности инвестиције.

Министар Митровић је рекао да је дошао као министар у прву званичну посету Србији и захвалио председнику Вучићу и Влади Србије на помоћи Републици Српској и БиХ у претходном периоду.

Додао је да је Србија помогла Републику Српску са скоро 30 милиона евра, што је врло важна помоћ.

"Разговарали смо о изгардњи ауто-пута Београд–Сарајево и хвала председнику Вучићу који је прихватио да Србија финансира изградњу моста на Сави, који спаја два народа и две државе, Србију и Републику Српску, а тиме и БиХ", навео је.

Митровић је рекао да је са министарком Михајловић разговарао и о унапређењу железничког саобраћаја.

"Надам се да ћемо имати изузетно добру сарадњу, због чега ћемо формирати оперативни тим који ће пратити ове активности. Даћемо пуну подршку планираним пројектима да се што пре заврше", закључио је Митровић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 22. феб 2020, 19:21) - Palancanin [нерегистровани]

Ministarko razmislite

Neka ministarka razmisli koliko bi bilo pametno nastaviti deonicu sr.raca kuzmin na sever ka b.palanci.ne mora kao auto put.deonica je otprilike iste duzine a korist bi bila mnogostruka.

(петак, 21. феб 2020, 18:16) - anonymous [нерегистровани]

Може још нешто

Кад може овај аутопут, (што је добро) може и мост Јамена-Црњелово преко Саве! Зар да се иде скелом?

(петак, 21. феб 2020, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Bijeljina-Milosevac

Da se izgradi pruga Bijeljina -Miosevac i da se na taj nacin dobije pruga Bg - Banja Luka