Нови власник Комерцијалне банке словеначка НЛБ, ускоро уговор и цена

Договор о продаји Комерцијалне банке словеначкој НЛБ банци је постигнут и чека се потписивање уговора. Тада би требало да буде објављена и цена за 83,2 одсто акција Комерцијалне банке које су у власништву државе. Мишљења о приватизацији највеће домаће банке су подељена, али је чињеница да њеном продајом, у власништву државе остаје само Поштанска штедионица.

Процес продаје Комерцијалне банке почео је у мају прошле године. Понуде су доставиле Рајфајзен, АИК банке и како се испоставило најбољу Нова љубљанска банка, у којој четвртину власништва има држава Словенија.

Куповином Комерцијалне НЛБ преузима једну од највећих банака у Србији са 2.700 запослених и 200 филијала од којих је неколико у земљама у окружењу.

Прошле године остварила је профит од 74 милиона евра. И због свега тога потребна је Словенцима који су у свим земљама у региону осим у Србији по обиму пословања међу пет највећих банака.

Блаж Бродњак, председник Извршног одбора НЛБ банке, каже да је Западном Балкану потребно дати перспективу.

"Ако могу Скандинавци да имају заједнички економски простор и нису сви у Европској унији зашто не можемо ми на Балкану. Верујемо да ћемо заједничким наступом на српском тржишту где имамо велике амбиције за раст и ми желимо ту позицију надградити", каже Бродњак.

Простор за нагодбу о цени је разлика између тржишне и књиговодствене вредности акција. На берзи Комерцијална вреди 460 милиона евра, књиговодствено 600 милиона. Од договора државе и НЛБ-а зависиће и вредност преосталих 17 одсто акција у рукама малих акционара.

"Реално је да се у трансакцији државног пакета достигне најмање књиговодствена цена – 4.200 динара по акцији. На берзи је тренутно 3.200. На кратак рок ће вероватно доћи до раста цена акција, а на дужи ће зависити од успешности пословања банке", каже Бранислав Јоргић из Јоргић брокера.

Табаковић: Држава је требало да задржи Комерцијалну банку  

Народна банка није надлежна да одлучује о продаји, односно приватизацији Комерцијалне банке, већ само може да дâ оцену о уласку нових играча на тржиште, каже гувернерка.

Ипак, Јоргованка Табаковић каже да није за продају и сматра да је држава, поред Поштанске штедионице, могла да задржи и Комерцијалну банку, која има највећу девизну штедњу и велики потенцијал у земљи и региону.

"Да се ја питам, држава би показала да уме да буде власник те банке, као што је показала да уме да уреди јавне финансије на такав начин да показује у својим билансима суфицит, а да истовремено има највећи ниво раста инфраструктурних инвестиција", каже Јоргованка Табаковић, гувернер НБС.

Бивши гувернер Дејан Шошкић сматра да је одлука о приватизацији добра и наглашава да је суверено право државе да одреди у ком тренутку ће нешто продати.

"Гледајући уназад 15-20 година, да не говорим о периоду пре тога, држава се није показала као добар власник у финансијском сектору, пре свега са аспекта контроле ризика и заштите имовине грађана односно пореских обвезника", каже Дејан Шошкић, професор Економског факултета у Београду.

Будући власник Комерцијалне НЛБ банке је четвртином акција у власништву словеначке државе, али је већински власник Њујоршка Мелон банка.

Прошле године гупација је остварила профит од 193 милиона евра, њеним акцијама тргује се на Љубљанској, Луксембуршкој и Лондонској берзи.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(среда, 26. феб 2020, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

Re:Tek da se zna

Nije za 450, potrošili su 250 da otkupe akcije i postanu većinski vlasnik.

(среда, 26. феб 2020, 13:43) - anonymous [нерегистровани]

Tek da se zna

Како је могуће да за само 450 милиона евра продају банку чија је књиговодствена вредност капитала 613 милиона евра, која је прошле године остварила нето добит од 75 милиона евра, располаже са готовином од 512 милиона евра и хартијама од вредности од 1,2 милијарде евра и чије акције је држава прошле године откупљивала по значајно већој цени?!

(среда, 26. феб 2020, 12:50) - Milan [нерегистровани]

Sramota

Ne prodaje se ono što je dobro i što vredi osim ako je država u buli i o tome ćuti a to je onda stvarno zabrinjavajuće. Komrecijalna sa prihodima od 70 mil/god lako bi kupila NLB banku. Ovako NLB dobija veliki broj ekspozitura na brojnim centralnim lokacijama većine gradova u Srbiji a ti lokali sami vrede ogroman kapital. Pored toga, preko Komercijalne banke se odvija ogroman deo platnog prometa u Srbiji. Umesto Komercijalne banke trebali su prodati Poštansku štedionicu koja nije ni prineti Komercijalnoj banci. Sramota i bezobrazluk.

(среда, 26. феб 2020, 10:06) - Markovljev [нерегистровани]

Banku ne damo

O ekonomskim razlozima protiv prodaje sam već pisao kada se najavljivala prodaja, pa još NLB koja nam je devedesetih godina bez toga N pokupila sve devize iz Srbije i odnela u Sloveniju, a nama to nije dovoljno, pa daj da im to damo još jednom. Zašto ne bi Srbija radila da bi Slovencima bilo bolje. Gde će investirati NLB zaradu iz poslovanja u Srbiji? pa naravno u Sloveniju a pabirci po Srbiji da se nekaže.Pozivam 1 od 5 miliona da izadju na ulice i jasno stave do znanja Vladi da se sa time ne slažemo.To je tema za protest na ulicama ne samo Beograda.Da li je to sudbina Srba i Srbije, da se sva zla dogadjaju u Martu mesecu. Ne damo Komercijalnu banku, kao što smo bili u pravu što nismo dali Telekom.
Molba svim štedišama Komercijalne banke, dajte time jasan signal da ste protiv prodaje VAŠE banke.

(среда, 26. феб 2020, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

Privana Banka

Mi prodajemo banku Sloveniji. Privatnik ce biti vlasnik kao i mnoge druge banke, nista cudno. Ali u Evropi drzava (u ovom slucaju Srbija) je garant za sve depozite do sto hiljada eura.Jeli to znaci da ce nase depozite (nasu ustedjevinu) date privatnoj banci na cuvenje garantovati Srbija.
Znate li da ustedjevinu Ljubljanske banke iz zajednicke drzave Jugoslavije nikad nisu dobili nazad stedise koji su vjerovali da je ta banka najsigurnija.

(среда, 26. феб 2020, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Slovenija i banke

Ne bih nikada ulazio u poslove sa Slovenijom jer oni vec sada znaju sta ce uraditi da dobro zarade. Bez milosti po bilo koga mislim na zaposlene u banci a i stedise.
Nece proci dugo zatvorit ce 90 posto poslovnica doduse to vec rade sve banke u Evropi. ¨Pojedine banke na koje drzava domacin moze imati uticaj ustezu se od drasticnih ukidanja poslovnica. Danas banke obavljaju skoro sve posoove sa svojim klijentima on-line. Ali kako u Srbiji to primjeniti?

(среда, 26. феб 2020, 09:25) - anonymous [нерегистровани]

Ko zapravo prodaje banku?

Pitanje je ko je to odlučio da se banka proda.
Ako su stručnjaci, pa čak i guvernerka NBS protiv i trde da je to štetno, ko je to svojom pameću iznad svih?
Dražava je utrošila preko 250 miliona evra da bi postala većinski vlasnik komercijlne banke. Ista banka imala je najveći profit, prošle godine 74 miliona evra. Treća je po visini aktive, ima najveću deviznu štednju građana i zauzima oko 11% bankarskog tržišta.
U slučaju odliva kapitala (a kako struka predviđa, do toga će dolaziti, jer banke prvenstveno rade u korist svojih vlasnika) Srbija je rešila da proda svoju jedinu mogućnost da može na to reagovati. Kada imate jaku nacionalnu banku (a Komercijalna banka to jeste) imate i mogućnost traženja drugih partnera i usmeravati investicije u ono što je zaista nacionalni interes.
Odgovorne države se trude da smanje udeo stranih banaka, da pokušaju da ga dovedu na bar 50%, (treba malo učiti i od drugih), a u Srbiji će on biti, ako izuzmemo Poštansku štedionicu (dok i nju ne prodaju) 100% strani.
Nastavlja se trend da u Srbiji ništa ne bude srpsko. Osim siromaštva.
Dajte da saznamo čija to odluka da se banka proda. Pa nije NN lice.
Makar da znamo koga će građani zaokruživati na predstojećim izborima.

(среда, 26. феб 2020, 07:12) - anonymous [нерегистровани]

Greska.

Srbija mora da zadrzi Komercialnu banku. A ne prodavati. Pa nemozemo sve prodavati.

(среда, 26. феб 2020, 02:13) - anonymous [нерегистровани]

Зна се шта је најбитније

Неко је добро напунио џепове.

(среда, 26. феб 2020, 02:10) - anonymous [нерегистровани]

Odmah podižem novac

Već sutra idem da podignem novac i premestim račun u Poštansku štedionicu.