Читај ми!

Гувернерка НБС: За Србију најбоље пројекције ММФ-а

Нове прогнозе ММФ за Европу нешто су мање песимистичне него пре три месеца, а за Србију се пројектује убедљиво најбољи резултат у Европи у овој години, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић која је са гувернерима и министрима финансија средње, источне и југоисточне Европе учествовала на конференцији коју је организовала генерални директор ММФ Kристалина Георгијева.

На скупу на високом нивоу дискутовано је о економским изгледима и изазовима за Европу у условима пандемије, саопштено је из НБС.

На овај начин гувернери и министри финансија информисали су се међусобно о предузетим мерама ради ублажавања негативних утицаја пандемије и ефектима које су мере дале. На састанку се дискутовало и о стратегијама за привредни опоравак у наредном периоду и за бржи раст у средњем року.

На овом виртуелном скупу, уводну реч имала је Георгијева, након чега је Алфред Kамер, нови директор Сектора за Европу ММФ презентовао економске изгледе за Европу.

"Нове прогнозе Међународног монетарног фонда за Европу нешто су мање песимистичне него пре три месеца. Док се за велики број земаља пројектује велики пад економске активности у овој години, који у појединим случајевима иде и на двоцифрене нивое, најбољи исход се предвиђа у Србији и Литванији", рекла је гувернерка Јоргованка Табаковић.

Она је истакла да ако се узме у обзир и последње саопштење Међународног монетарног фонда након завршене пете ревизије актуелног Инструмента за координацију политике, за Србију се пројектује убедљиво најбољи резултат у Европи у овој години.

Гувернерка истиче и да је током састанка закључено да су европске земље које су у претходном периоду креирале фискални простор биле у могућности да донесу и спроведу велике фискалне пакете, а међу њима је и Србија.

Централне банке широм Европе знатно су ублажавале монетарне политике различитим каналима. У неким економијама драстично су смањене и каматне стопе, а међу њима је и Србија, која је са Европском централном банком закључила и превентивну репо линију, као још један канал за ванредне ситуације.

Централне банке и владе широм Европе одобриле су мере помоћи дужницима како би ублажиле економске поремећаје, спречиле волатилности на финансијским тржиштима и очувале финансијску стабилност.

Табаковићева је рекла да се Србија истиче и по мерама којима је централна банка подржала ликвидност свих учесника, подстакла кредитну активност и спречила поремећаје на финансијским тржиштима. Србија је поменута и у групи земаља које су доносиле читав сет мера којима се олакшава финансијска позиција грађана и привреде, укључујући и привремени мораторијум на плаћање кредитних обавеза према банкама, рекла је Табаковићева.

"У Србији се реаговало правим и правовременим мерама, а по обиму реакције међу земљама смо које су обезбедиле највећу подршку својим грађанима и привреди. Очували смо стабилност и чинићемо све да Србија брзо надокнади ову кризну годину", поручила је гувернерка Јоргованка Табаковић, наводи се у саопштењу.